Η βιωσιμότητα του χρέους βγάζει εκλογές ή... Πρόεδρο

Τα σκληρά μηνύματα από Σόιμπλε, Ρεν, Ντάισελμπλουμ έναντι της... κακοφωνίας που παρουσίασε η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν ο μόνος λόγος που οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν να σφίξουν τα... λουριά στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που κάθε άλλο παρά ενωμένο εμφανίζεται.

Ο έτερος

και κυρίαρχος λόγος είναι ότι, όπως διεφάνη σε όλες τις επίσημες αλλά και άτυπες διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα συνιστά βασική προϋπόθεση για να ανοίξει το κεφάλαιο της βιωσιμότητας του χρέους.

Η Αθήνα, συνεπώς, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων (σ.σ. ο Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι το σύνολο θα έχει «περάσει» από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου) όχι μόνον για να εισπράξει τα δύο δισ. Ευρώ που αναλογούν σε αυτό το «πακέτο» συμφωνίας αλλά και για να ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση του χρέους. Ωστόσο, αυτός ο δρόμος μοιάζει... ατέλειωτος για την κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει – ή πάντως θέλει να «δείχνει» - πως υπάρχει αναβλητικότητα από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους που αρχικώς θα ξεκινούσε στα τέλη του 2013, μετατέθηκε αρχικώς για τον Απρίλιο λόγω της αναμενόμενης επιβεβαιώσης από τη Eurostat, εν συνεχεία μετά τις ευρωεκλογές (σ.σ. προκειμένου να μην «ενοχληθούν» τα ευρωπαϊκά κοινά), τώρα το Σεπτέμβριο και δεν είναι διόλου απίθανο να πάει ακόμη αργότερα, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν τα stress test των τραπεζών. Σε αυτό το γαϊτανάκι αναβολών ήρθε και το σχόλιο Ντάισελμπλουμ για την ανάγκη να... εξεταστεί αν το χρέος είναι βιώσιμο ως έχει, να μαζέψει και άλλα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου.

Η εξέλιξη της συζήτησης για το χρέος, όπως άλλωστε και οι σημειακές παρεμβάσεις που θέλουν να κάνουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πχ στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα καθορίσουν και τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις κάλπες. Αν η Ν.Δ. εκτιμά ότι μπορεί να «κερδίσει» το στοίχημα του χρέους, εξασφαλίζοντας μία λύση νωρίς το φθινόπωρο, τότε θα επιχειρήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητες που έχει για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, «ποντάροντας» και στην... εκλογική απροθυμία πολλών βουλευτών που βρίσκονται χωρίς κομματική σκέπη.

Σε διαφορετική περίπτωση, μετά από μία ελεγχόμενη ενδεχομένως ένταση με την τρόικα, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες, αφού βέβαια νωρίτερα ο κ. Σαμαράς θα έχει καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και να διαπραγματευτούν από κοινού για το χρέος. Και επειδή προεξοφλείται ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αρνηθεί, η διαφορά θα λυθεί στις εκλογές...

Keywords
Τυχαία Θέματα