Η τεχνολογία στην υπηρεσία της αρχαιολογικής έρευνας

Πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται πολύ χρόνο, ώστε να αποκαλυφθεί τι ακριβώς περιλαμβάνει η ανασκαφή. Όλη αυτή η προσπάθεια επιταχύνεται αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ο στόχος του Ολιβιέ Φιλ είναι να κάνει μια τρισδιάστατη χαρτογράφηση της ανασκαφής με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είναι εφοδιασμένο με μια φωτογραφική μηχανή:
«Τραβάω μια φωτογραφία κάθε δύο ή δυόμιση μέτρα, με τέτοιο τρόπο ώστε να έχω καλή κάλυψη.
Δηλαδή μια σύνδεση των φωτογραφιών, που θα μας επιτρέψουν να μετρήσουμε, με τη βοήθειά τους, την ανασκαφή σε τρεις διαστάσεις.
Πρόκειται

για μια μικρή επανάσταση για τους αρχαιολόγους, καθώς επιταχύνει τις ανασκαφικές δραστηριότητες.
«Πριν αποκτήσουμε αυτή την τεχνολογία, όλα γίνονταν με το χέρι. Δηλαδή σχεδιάζαμε με το χέρι τον κάθε τοίχο. Κάθε επίστρωση αποδιδόταν και αυτή με το χέρι. Σήμερα, η συγκεκριμένη τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε σημαντική βοήθεια από την πληροφορική» αναφέρει ο Σεμπαστιέν Φρεντιζέ, υπεύθυνος των ελβετικών αρχαιολογικών ερευνών.
Μετά από δέκα λεπτά πτήσης, έχουμε απαθανατίσει φωτογραφικά το σύνολο της ανασκαφής. Μένει στη συνέχεια να τις επεξεργαστούμε στον υπολογιστή για να έχουμε το τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Η ανάλυση είναι μεγάλης ακριβείας και φτάνει τα ελάχιστα χιλιοστά.
«Βάλαμε όλες αυτές τις φωτογραφίες σε ένα πρόγραμμα φωτογραμμετρίας. Πρόκειται για μια τεχνική προσδιορισμού διαστάσεων αντικειμένων, με χρήση φωτογραφιών. Μπορούμε να βάλουμε μαζί όλες τις φωτογραφίες. Μπορούμε να δούμε όλες τις θέσεις. Κάθε μικρό μπλε παραλληλόγραμμο είναι η θέση της κάθε φωτογραφίας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Από το σημείο αυτό και μετά, με το GPS θα μπορούμε να δώσουμε μια μετρική κλίμακα και έναν ορίζοντα αναφοράς σ’ αυτό το τρισδιάστατο μοντέλο» τονίζει ο Ολιβιέ Φιλ, διευθυντής της εταιρίας Αρκεοτέκ.
Με αυτό το χρήσιμο εργαλείο, οι αρχαιολόγοι μπορούν να προμηθεύσουν το κοινό με όλο το φωτογραφικό υλικό της ανασκαφής.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα