Η Ρωσία ανέπτυξε πυραύλους στα σύνορα με την ΕΕ

«Συστήματα επιχειρησιακών και τακτικών πυραύλων Ισκαντέρ αναπτύχθηκαν πράγματι στη στρατιωτική ζώνη της Δύσης», η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονατσένκοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι.

Η ανάπτυξη αυτή «δεν παραβιάζει οποιαδήποτε συνθήκη ή διεθνή συμφωνία», πρόσθεσε.

Η στρατιωτική ζώνη της Δύσης της Ρωσίας καλύπτει μια ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη κι εκτείνεται έως την Αρκτική Θάλασσα και

την Ουκρανία στα νότια.

Η εφημερίδα Bild έγραψε το Σάββατο ότι η Ρωσία έχει εγκαταστήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών πολλές συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων Ισκαντέρ- Μ, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως SS-26, στο Καλίνινγκραντ και κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με τις χώρες της Βαλτικής.

Ο Κονατσένκοφ, εντούτοις, δεν επιβεβαίωσε ρητά ότι οι πύραυλοι –των οποίων το βεληνεκές μπορεί να φθάσει τα 500 χλμ. σε κάποιους τύπους τους, ενώ μπορούν και να φέρουν πυρηνικές κεφαλές– έχουν εγκατασταθεί στο Καλίνινγκραντ.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα η Ρωσία να έχει αναπτύξει τους πυραύλους Ισκαντέρ στον θύλακα αυτόν της Βαλτικής Θάλασσας υποστήριξε ότι θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία.

«Τα σχέδια ανάπτυξης νέων πυραύλων Ισκαντέρ-Μ στο Καλίνινγκραντ είναι ανησυχητικά», ανέφερε το πολωνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί της ανάπτυξής τους.

Το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει το 2011 ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταστήσει στο Καλίνινγκραντ συστοιχίες πυραύλων Ισκαντέρ, με στόχο να απαντήσει στην «απειλή» που αποτελεί το σχέδιο «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η «αντιπυραυλική ασπίδα» αποτελεί εδώ και χρόνια αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Η ευρωατλαντική συμμαχία υποστηρίζει ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» έχει στόχο να προσφέρει προστασία στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπροστά σε μια ενδεχόμενη πυραυλική απειλή από το Ιράν, όμως η Ρωσία την αντιλαμβάνεται ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα