«Η προσαρμογή της Ελλάδας δεν μπορούσε να γίνει ανώδυνα»

«Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα(...) Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων της» δηλώνει ο κ. Λάμερτ σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle και προσθέτει πως «φάνηκε ότι στην Ένωση δεν υπάρχουν εξαρτήσεις ή μονομερείς αρμοδιότητες, αλλά ότι τα πάντα γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων και συμφωνιών και ότι χρειάζεται πάντα η έγκριση των κοινοβουλίων». Σημειώνει

ωστόσο ότι «στη συνέχεια όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν».

Απαντώντας σε ερώτηση, «εάν μπορεί να κατανοήσει όλους εκείνους στην Ελλάδα και στις χώρες των προγραμμάτων λιτότητας, οι οποίοι, θεωρώντας ότι η φωνή τους δεν πρόκειται να εισακουστεί -εφόσον η Άγγελα Μέρκελ αποφασίζει τελικά για όλα, όπως πιστεύουν- δεν πρόκειται να ψηφίσουν» ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ υπενθυμίζει ότι όλες οι αποφάσεις για τα προγράμματα διάσωσης έχουν εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Φυσικά μπορεί κανείς να κατανοήσει σχεδόν όλες τις ευαισθησίες και τις έγνοιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές. (...) Κανένα από τα προγράμματα δεν έγινε χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής των Ελλήνων και της Μπούντεσταγκ» υπογραμμίζει.

Ο Νόρμπερτ Λάμερτ δεν συμφωνεί, ότι η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να γίνει με έναν κοινωνικά λιγότερο επώδυνο τρόπο. «Αυτός είναι ένας πιο κατανοητός, αλλά όχι ο πιο πολλά υποσχόμενος τρόπος, ο οποίος οδηγεί μάλλον στην παράταση, παρά στην επίλυση του προβλήματος.

Αναφερόμενος στα πολύ υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα και στο κίνητρο που θα μπορούσε να οδηγήσει τους νέους στην κάλπη των ευρωεκλογών, ο κ. Λάμερτ αποδίδει την ανεργία στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και απορρίπτει την υπόθεση ότι αποτελεί συνέπεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα