Η Πρόεδρος της Βραζιλίας ανέβαλε την επίσκεψή της στις ΗΠΑ

Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανέβαλε την επίσκεψη, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Ουάσινγκτον, ενοχλημένη από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές υπηρεσίας ασφαλείας την παρακολουθούσαν.

Μάλιστα ο Αμερικανός ομόλογός της, Μπαράκ Ομπάμα της τηλεφώνησε με σκοπό να τη μεταπείσει και να την καθησυχάσει σχετικά με την πορεία των ερευνών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναβληθεί η επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη

για τις 23 Οκτωβρίου επειδή «δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες» ώστε να πραγματοποιηθεί στην καθορισμένη ημερομηνία.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε με ξεχωριστή ανακοίνωση την αναβολή της επίσκεψης της Ρουσέφ. Η επίσκεψη της Ρουσέφ στην Ουάσινγκτον θα μετατεθεί σε κάποια άλλη ημερομηνία, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέιμς Κάρνει.

Η Βραζιλία ζητεί εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τις παρακολουθήσεις των ιδιωτικών επικοινωνιών της προέδρου από την αμερικανική υπηρεσία NSA. Οι αποκαλύψεις αυτές βασίστηκαν στα έγγραφα που παρέδωσε ο Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ ο οποίος ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τις τελευταίες εβδομάδες το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό κανάλι TV Globo αποκάλυψε ότι η NSA παρακολουθούσε όχι μόνο την Ρουσέφ αλλά και τους στενούς συνεργάτες της, εκατομμύρια Βραζιλιάνους καθώς και τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, τον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.

Keywords
Τυχαία Θέματα