Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι χρόνια πάσχοντες που αναζητούν εναγωνίως τη θεραπεία τους, από φαρμακείο σε φαρμακείο. Ψάχνουν φάρμακα σε ιδιωτικά φαρμακεία, στα νοσοκομεία, αλλά και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τί απαντά στο matrix24.gr, ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Αποδέκτες της αδυναμίας της πολιτείας να εξασφαλίσει την πρόσβαση τους στις φαρμακευτικές θεραπείες, παρότι καταβάλλουν εισφορές, είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικά οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι χρόνια πάσχοντες και οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις αναγκάζονται να απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους φάρμακα, υψηλού κόστους.

Ειδικά τα αντικαρκινικά μπορεί να φθάνουν και τις 5 χιλιάδες ευρώ.

Αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, που ανέλαβε να προμηθεύει τους ασθενείς με τα φάρμακα, αφού οι Φαρμακοποιοί  δεν δίνουν σκευάσματα με πίστωση, καταγγελίες λένε  πως παρατηρούνται ελλείψεις.

Μιλώντας στο Matrix24, ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ, Γ. Βουδούρης αρνήθηκε πως παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις, υπενθυμίζοντας στους ασφαλισμένους πως, ειδικά για τα αντικαρκινικά φάρμακα και τα σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, που είναι υψηλού κόστους απαιτείται παραγγελία. Είτε τηλεφωνικά είτε με προσωπική παρουσία είτε με φαξ και συνήθως απαιτούνται περίπου 2 ημέρες για να φθάσουν στα 30 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η φαρμακευτική δαπάνη του οργανισμό ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ το μήνα.

Βέβαια, σε χθεσινή ανακοίνωση του, ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στην απουσία συγκεκριμένων σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, λόγω της διακοπής παράδοσης με πίστωση 6 φαρμάκων  από φαρμακευτική Εταιρεία.

Από την άλλη, ακόμα και όταν οι ασθενείς απευθύνονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων, αντιμετωπίζουν αντίστοιχα εμπόδια.

Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδριάζει αύριο Σάββατο προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Από τον ΕΟΠΥΥ διευκρινίζουν πως μια απόφαση συνέχισης  της άρσης θα είναι αντισυμβατική.

Keywords
Αναζητήσεις
τι θα γηνι με τα φαρμακα των χρονια πασχοντον
Τυχαία Θέματα