Η «μικρή ΔΕΗ» έφυγε, οι αιγιαλοί… έρχονται

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Έτσι, σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση διοργανώνει ειδική εκδήλωση, προσδοκώντας να επιβεβαιώσει, αλλά και να διευρύνει το αντικυβερνητικό πολιτικό μέτωπο που συγκροτήθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη και έχουν προσκληθεί κόμματα της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων, αλλά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας,

που θα καλέσει σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και την κοινωνία, να αντισταθεί στην «τσιμεντοποίηση» των ακτών, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση πως δεν προβάλλει καμία αντίσταση στην τρόικα, ούτε όταν πρόκειται για βασικά δημόσια αγαθά, όπως ο αιγιαλός, η ηλεκτρική ενέργεια ή το νερό.

Προσκλητήριο

Στην Κουμουνδούρου προσδοκούν πως θα επιβεβαιωθεί εκ νέου το ευρύ πολιτικό μέτωπο που συγκροτήθηκε –έστω και… εξ αντανακλάσεως ως έναν βαθμό- στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ».

Εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη θετικά δείγματα, καθώς αναμένουν εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έμαθαν με ικανοποίηση ότι η ΔΗΜΑΡ επίσης θα εκπροσωπηθεί στη σημερινή εκδήλωση, ενώ θεωρείται δεδομένο πως θα σταλεί εκπρόσωπος και από τους Οικολόγους. Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται για σκληρή κοινοβουλευτική μάχη οψέποτε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάρει το δρόμο για την Βουλή, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σκέψεις να ζητηθεί εκ νέου η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να έρθει ξανά σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των κομμάτων και των εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, η Κουμουνδούρου έχει απευθύνει προσκλήσεις και σε προσωπικότητες της κοινωνίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών, ώστε να φανεί πως πέραν του πολιτικού μετώπου, συγκροτείται και ένα «παλλαϊκό» μέτωπο.

Μάλιστα, επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «παρουσίες-έκπληξη» στη σημερινή εκδήλωση.

Το κάλεσμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας σε πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς είναι το ακόλουθο:

«Οι ακτές και ο αιγιαλός αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό πλεονέκτημα της χώρας, πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και προόδου. Στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων και με σειρά πρόσφατων νομοθετημάτων, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων περιοχών της χώρας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί αποκλείουν τους πολίτες από την πρόσβαση στις παραλίες, οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Παράλληλα, απειλούνται σοβαρές οικολογικές καταστροφές από τις τουριστικές δραστηριότητες που προωθούνται με «κατεπείγουσες» αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου για να αποκρούσουμε από κοινού αυτές τις πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την βιώσιμη οικονομία.

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 και ώρα 7.30 μμ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε μια ανοιχτή συνάντηση διαλόγου και συντονισμού κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, πολιτικές δυνάμεις και κόμματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα