Η Ματζουράνα, ο Ντάστιν και άλλες κινηματογραφικές ιστορίες

Ένα βήμα μπροστά

Του Δημήτρη Αθυρίδη. Διάρκεια: 126’.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις 10 προεκλογικές βδομάδες του Γιάννη Μπουτάρη, μέχρι να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παρεμβάλλοντας ερασιτεχνικά φιλμάκια από το παρελθόν του, τη γνωριμία του με τη γυναίκα του την Αθηνά, που του χάρισε δύο παιδιά, την περιπέτειά του με το ποτό και την απεξάρτησή του, καθώς και την περιπέτεια με την υγεία της γυναίκας του, αφού ήδη εκείνη τον είχε χωρίσει λόγω αλκοολισμού. Ο φακός ακολουθεί τον Μπουτάρη,

στο γραφείο, στο σπίτι, στο δρόμο, στα αμπέλια του, επιχειρώντας να διεισδύσει στον απρόοπτο, εναλλακτικό και αντισυμβατικό χαρακτήρα του. Την αφήγηση την κάνει ο ίδιος ο οινοπαραγωγός , επιχειρηματίας και δήμαρχος με ειλικρίνεια, αμεσότητα και «αυτοτσαλάκωμα» της όποιας προσπάθειας «αγιοποίησης» της εικόνας του. Ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανάμιξης του πολιτικού, του κοινωνικού και του προσωπικού με φόντο τη Θεσσαλονίκη.

Ματζουράνα

Της Όλγας Μαλέα. Διάρκεια 102’. Με τους: Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Ρισκάκη, Γιούλικα Σκαφιδά, Σήφης Πολυζωίδης

Η Όλγα Μαλέα σκηνοθετεί ένα απροσδόκητο ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο βασίζεται πάνω σε μια πολύ ωραία ιδέα. Αυτή των ψυχολογικών προβλημάτων ενός 11χρονου κοριτσιού, τα οποία τού έχουν δημιουργηθεί από ένα τραυματικό γεγονός που του είχε συμβεί σε μικρότερη ηλικία. Σε αυτά προστίθεται και η καταπίεση που δέχεται από τη μητέρα της προκειμένου να διακριθεί σε τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής και να κερδίσει το χρηματικό έπαθλο Μια δυνάμει ενδιαφέρουσα ιδέα υποφέρει τελικά από τους μάλλον αψυχολόγητους χειρισμούς της σκηνοθέτιδος που υποκύπτει στον πειρασμό της παράλληλης ανάδειξης πολλών ζητημάτων, με σχετικά επιφανειακό τρόπο και κάμποση φλυαρία.

Κουαρτέτο (Quartet )

Του Ντάστιν Χόφμαν. Διάρκεια: 98’. Με τους: Μάγκι Σμιθ, Τομ Κόρντεϊ, Μπίλι Κόνολι, Μάικλ Γκαμπόν

Μια περίεργη φήμη πλανάται στον περίφημο οίκο ευγηρίας του Μπίτσαμ. Ακούγεται έντονα πως, πολύ σύντομα, η διάσημη κατοικία που φιλοξενεί καταξιωμένους συνταξιούχους καλλιτέχνες στα γεράματά τους, ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια εξέχουσα προσωπικότητα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μια σταρ τόσο ξεχωριστή και διαφορετική που αναμένεται να αλλάξει την καθημερινότητα των υπόλοιπων ενοίκων. Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Ντάστιν Χόφμαν στα 76 του χρόνια, με μια σκανδαλιάρικη κομεντί γύρω απ’ τη ζωή και τον έρωτα στα χνάρια του «Εξωτικού ξενοδοχείου Μάριγκολντ» με την πολυβραβευμένη Μάγκι Σμίθ και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Τόμ Κόρτνει.

Στο τέλος του δρόμου (The Place Beyond the Pines)

Του Ντέρεκ Σιαφράνς. Διάρκεια: 140’. Με τους: Ράιαν Γκόσλινγκ, Εύα Μέντες, Μπράντλι Κούπερ, Ρέι Λιότα

Ένας μοτοσικλετιστής κασκαντέρ, που περιοδεύει με ένα θίασο από πόλη σε πόλη, κάνοντας το λεγόμενο «γύρο του θανάτου». Στο πέρασμα του από το Σενέκταντι, στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, θα θελήσει να ξαναβρεί μια χαμένη του αγάπη. Εκεί θα ανακαλύψει ότι όσο έλειπε, απέκτησε ένα γιο, τον Τζέισον. Αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ζωή στους δρόμους, και να βρει μια νέα δουλειά για να συντηρήσει την οικογένεια που μόλις ανακάλυψε ότι έχει. Ο νέος του εργοδότης βλέπει φιλοδοξία και ταλέντο στο νέο του υπάλληλο και τον εμπλέκει σε μια σειρά τραπεζικών ληστειών. Αυτό θα τον τοποθετήσει, υπό τη στενή επίβλεψη ενός φιλόδοξου αστυνομικού που εργάζεται σε ένα πλήρως διεφθαρμένο αστυνομικό τμήμα. Η αντιπαράθεση των δύο αντρών θα αντηχήσει και στις επόμενες γενιές. Οι γιοι τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μοιραία κοινή κληρονομιά τους. Βαρύγδουπο δράμα με τρεις ιστορίες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους που ενώνονται σε ένα διδακτικό νήμα περί ευθύνης, κληρονομιάς και πεπρωμένου. Εξαιρετικές ερμηνείες από Γκόσλινγκ και Κούπερ.

Το σώμα (The Host)

Του Άντριου Νίκολ. Διάρκεια: 125’. Με τους: Σίρσα Ρόναν, Μαξ Άιρονς, Νταϊάν Κρούγκερ, Γουίλιαμ Χερτ.

Στην κινηματογραφική μεταφορά του νέου βιβλίου της Στέφανι Μάιερ («Λυκόφως»), φιλειρηνικά εξωγήινα όντα γνωστά ως Ψυχές καταλαμβάνουν το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων στη Γη και καθοδηγούν την προβλέψιμη ζωή τους. Μια κοπέλα, η Μέλανι, αντιστέκεται στην εισβολέα της, την οποία και αναγκάζει να κινηθεί προς μυστική τοποθεσία, όπου κρύβονται λίγοι εναπομείναντες «καθαρόαιμοι» άνθρωποι. Αν και γυρισμένη με προχειρότητα και απλοϊκό, στα όρια της αφέλειας σενάριο, αυτή η μελοδραματική ιστοριούλα αγάπης και συντηρητικών συμβολισμών μέσα σε περιτύλιγμα φαντασίας κάτι φρέσκο έχει να παρουσιάσει, όπως ένα σώμα, με δύο ψυχές.

Scary Movie 5

Του Μάλκολμ Ντ. Λι. Με τους: Σάιμον Ρεξ, Λίντσεϊ Λόχαν, Τσάρλι Σιν

Δεκατρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου «Scary Movie», η κλασσική πλέον σειρά κωμικών ταινιών τρόμου, εξακολουθεί να διακωμωδεί και να αποδομεί τις καλύτερες -αλλά και τις χειρότερες- στιγμές του Χόλιγουντ με τον πιο εξωφρενικό τρόπο! Στο σατιρικό του στόχαστρο μπαίνουν -αυτή τη φορά- πολλές πρόσφατες ταινίες σαν τις «Paranormal Activity», «Black Swan», «Inception», «Sinister» και πολλές ακόμα.

ΜΕΤΑΞΑ Ακούγοντας το χρόνο

Του Σταύρου Ψυλλάκη. Διάρκεια: 87’.

Ο σκηνοθέτης, με αφετηρία τους γιατρούς και το προσωπικό της ογκολογικής μονάδας του νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ που έχουν αντιμετωπίσει κι οι ίδιοι τη μάχη με τον καρκίνο και συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο, δημιουργεί μια ταινία, όχι για την ασθένεια, αλλά για τον ίδιο τον άνθρωπο, την αγάπη και τη ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα