Η Μαρία Κάλλας ξανάζησε στο κέντρο της Αθήνας

Περίπου 5.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν χθες το απόγευμα στο προαύλιο του μουσείου της Ακρόπολης, περιμένοντας υπομονετικά να τελειώσει ο ηχητικός έλεγχος και να αρχίσει μία ιδιαίτερη, μουσική βόλτα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, αποφάσισε να πάρει «από το χέρι» το κοινό της -και όσους πρόθυμους θέλησαν να ακολουθήσουν- και να τους παρουσιάσει την Αθήνα της της Μαρίας Καλογεροπούλου, της 19χρονης κοπέλας, που έκανε τα πρώτα της βήματα στην όπερα και χρόνια μετά θα κατακτούσε όλο τον κόσμο με τη φωνή και την απαράμιλλες ερμηνείες της.

Αφετηρία,

της διαδρομής ήταν η Διονυσίου Αρεοπαγείτου και ο προαύλιος χώρος του Μουσείου της Ακρόπολης. Η Μαρία Μητσοπούλου και η Ειρήνη Καράγιαννη ήταν εκείνες που καλωσόρισαν αρχικά τον κόσμο με πολύ γνωστές άριες, όπως το «Ο mio babbino caro» και τη «Habanera» της Carmen. Στη συνέχεια, το πλήθος μεταφέρθηκε στα σκαλιά του αρχαίου θεάτρου, όπου τους περίμεναν οι Τζούλια Σουγλάκου και Αντωνία Καλογήρου, με λίγο πιο βαρύ ρεπερτόριο. Η μεγάλη ντίβα του λυρικού θεάτρου είχε εμφανιστεί το 1957 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το κοινό έπειτα πήγε στο Θησείο και την πλατεία Αγίων Ασωμάτων. Από το μπαλκόνι του κτιρίου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Βασιλική Καραγιάννη, ερμήνευσε άριες, όπως το «Una voce poco fa». Η επόμενη στάση της διαδρομής ήταν η πλατεία Κοτζιά. Η Μυρσίνη Μαργαρίτη και η Ελένη Βουδουράκη, μέλος της χορωδίας της ΕΛΣ, δίνουν έναν πιο νεανικό τόνο. Τελευταία στάση το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ο κόσμος όλο και περισσότερος. Η Έλενα Κελεσίδη τραγουδά το «Addio del passato bei sogni rident», από την Τραβιάτα του Verdi, η Τσέλια Κοστέα, το «Vissi d’ arte», από την Tosca του Puccini και η Δήμητρα Θεοδοσίου το «La luce langue» από τον Μάκβεθ του Verdi, ντυμένη με το κοστούμι που φορούσε η ίδια η Κάλλας, ως Μήδεια στη θρυλική Μήδεια της Φλωρεντίας το 1953. Οι τρεις σολίστ, ερμήνευσαν μαζί με τον Δημήτρη Πακσόγλου το «sempre libera» και το «Libiamo» από την Traviata του Verdi.

Keywords
Τυχαία Θέματα