Η κυβέρνηση «τελειώνει» το ολοήμερο δημοτικό

Του Κώστα Τσιριμώνα

«Η κυβέρνηση μετατρέπει το ολοήμερο σχολείο σε παιδοφυλακτήριο, είναι μια λανθασμένη κίνηση τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο» σημείωσε μιλώντας στο matrix24.gr ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Χαράλαμπος Κόκκινος. Μάλιστα προβλέπει πως σε πολλά σχολεία, το ολοήμερο δε θα λειτουργήσει καθόλου.

Το matrix24.gr σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά

σχολεία στην αρχή της σχολικής χρονιάς ήρθε σε επικοινωνία με τους διευθυντές 3 κεντρικών σχολείων της Αθήνας. Ασφαλώς δεν θα δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους, μιας και καραδοκούν αρκετές ΕΔΕ, ενώ με τις διαθεσιμότητες και τις υποχρεωτικές μετατάξεις, οι δημόσιοι λειτουργοί φοβούνται ακόμη και την αναπνοή τους…

Πρόβλημα 1ον: Έλλειψη καθηγητών

Βόμβα στα θεμέλια του ολοήμερου σχολείου βάζει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο τοποθετείται μόνο ένας δάσκαλος ανά ολοήμερο δημοτικό και κανένας στα ολοήμερα ΕΑΕΠ( Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) δημοτικά. Το υπουργείο προχωρά σε αυτήν την κίνηση, για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της «πρωινής βάρδιας» των δημοτικών, μεταθέτοντας δασκάλους με στόχο να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν το πρωί, θυσιάζοντας ουσιαστικά την απογευματινή βάρδια.

Η έμμεση αυτή διάλυση του ολοήμερου σχολείου προκαλεί μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο στους εκπαιδευτές αλλά και στους γονείς, μιας και ανατρέπει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους.

«Το ολοήμερο σχολείο είναι μια κατάκτηση της μεταπολίτευσης, δεν πρέπει να χαθεί» σημειώνει διευθυντής σχολείου στο Κέντρο της Αθήνας και συμπληρώνει «ένας δάσκαλος δεν μπορεί να διδάξει όλα τα παιδιά, τι θα γίνει με τα υπόλοιπα; Θα διδάσκονται μόνο από τους καθηγητές ειδικοτήτων»;

Και τα προβλήματα δεν σταματούν. Σε δύο από τα τρία σχολεία που ερευνήσαμε, λείπουν και καθηγητές ειδικοτήτων, όπως μουσικοί, εικαστικοί, ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία τοποθέτησής τους. Η καθυστέρηση συνίσταται στην κωλυσιεργία της διαδικασίας αποσπάσεων και μετατάξεων, αλλά και στο αλαλούμ που δημιουργήθηκε εξαιτίας τους. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής τους ενημέρωσε πως η τοποθέτηση του προσωπικού θα γίνει «σταδιακά».

Μάλιστα διευθύντρια δημοτικού ΕΑΕΠ, μιλώντας στο matrix24.gr δήλωσε πως εφέτος είναι η πρώτη φορά που δεν ήρθαν δάσκαλοι πρωινής βάρδιας, λόγω της καθυστέρησης των τοποθετήσεών τους. Οι μαθητές τριών τάξεων του σχολείου δεν ξέρουν ακόμη τον δάσκαλό τους…

Πρόβλημα 2ον: Τα βιβλία

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ελλείψεις και σε βιβλία. Παρ’ότι αυτά εστάλησαν από τον Ιούνιο, εν τούτοις παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στις παρτίδες.

Πρόβλημα 3ον : Απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων

Πολλά είναι τα παράπονα τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών, όσο και των κηδεμόνων για την «καρατόμηση» των σχολικών φυλάκων. Ενδεικτική της ανασφάλειας που επικρατεί στα σχολεία είναι πως διευθυντής σχολείου άφησε στην άκρη τα καθήκοντά του, για να προσέχει τους μαθητές που σχόλαγαν, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι μητέρες που μετέφεραν στο matrix24.gr την ανησυχία τους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους. «Τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιο παιδί καταφέρει να περάσει μέσα από τα κάγκελα της εξώπορτας και φύγει;» αναφέρει χαρακτηριστικά μία εξ αυτών.

Πρόβλημα 4ον: Η καθαριότητα

Σε αρκετά σχολεία υπάρχει πρόβλημα με τη διασφάλιση της καθαριότητας του χώρου, μιας και δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις με τους υπαλλήλους καθαριότητας. Σε σχολείο του κέντρου των Αθηνών, οι υπάλληλοι δουλεύουν, ενώ έχει λήξει η σύμβασή τους, επειδή ο δήμος υποσχέθηκε πως σύντομα θα υπογραφούν νέες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιφέρεια.

Πρόβλημα μεγάλο: η ψυχολογία του παιδιού

Η έκρυθμη κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης ανησυχεί τη διευθύντρια ενός ΕΑΕΠ, που φοβάται ότι τα παιδιά θα επηρεαστούν από αυτήν. «Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι το σχολείο είναι μπάχαλο. Η πράξη αναιρεί την παιδεία». Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι η είσοδος καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια θα αναβαθμίσει το δημοτικό σχολείο, θα βελτιώσει την ψυχολογία αλλά και το επίπεδο των μαθητών.

Πρόβλημα μόνιμο: Οι απεργίες

Οι επικείμενες απεργίες των εκπαιδευτικών προβληματίζουν τους γονείς. Ακόμη και αυτοί που δηλώνουν αλληλέγγυοι στα αιτήματά τους, στο πλαίσιο του ιδιότυπου κοινωνικού αυτοματισμού που λειτουργεί η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, φοβούνται ότι αυτές θα έχουν συνέπειες στη μόρφωση του παιδιού τους αλλά και στην οικογενειακή τους ζωή. «Υπάρχει τέτοια αναμπουμπούλα που δημιουργεί αποδιοργάνωση και δεν πιστεύω ότι θα γίνει δουλειά στα σχολεία φέτος», λέει πατέρας 10χρονης στο matrix24.gr. Ο ίδιος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την αύξηση κατά 10% του ορίου των μαθητών σε κάθε τάξη.

Δεν υπάρχουν κενά λέει το υπουργείο

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για «σημειακά» κενά και δεσμεύτηκε να καλυφθούν τα κενά σε 3-4 μέρες. Η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) από την πλευρά της, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα λειτουργικά κενά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά την επικράτεια, τα οποία αγγίζουν τα 5246, παρ’ ότι σταδιακά μειώνονται.

Για την λίστα της ΔΟΕ πατήστε εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα