Η κυβέρνηση ήξερε ότι οι πολίτες θα παγώσουν

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η κυβέρνηση γνώριζε ότι οι πολίτες θα «παγώσουν» τον χειμώνα. Γνώριζε δηλαδή ότι θα μειωθεί η κατανάλωση και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το ότι ήξερε ακριβώς πόσα έσοδα θα εισπράξει, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφθασε στα ύψη (από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο).

Ίσως είναι η πρώτη φορά ή από τις ελάχιστες φορές, που το υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει να εκτιμήσει

επʼ ακριβώς την εξέλιξη των εσόδων από μία πηγή.

Δηλαδή το οικονομικό επιτελείο γνώριζε ότι το χειμώνα αυτό οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Ειδικότερα, εισπράχθηκαν 353 εκατ. ευρώ έναντι στόχου που είχε τεθεί για 349 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Κατά τα άλλα τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 465 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια έσοδα είναι κακή. Μάλιστα προκειμένου να ωραιοποιηθούν τα στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών δεν επέστρεψε 268 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα στόχος ήταν να επιστραφούν 311 εκατ. ευρώ εν τούτοις επιστράφησαν μόλις 43 εκατ. ευρώ, σε μία κρίσιμη περίοδο για τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν απώλειες εσόδων:

 161 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ. Τον περασμένο μήνα εισπράχθηκαν 1,547 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έναντι στόχου 1,709 εκατ. ευρώ.

295 εκατ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης. Εισπράχθηκαν 699 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 993 εκατ. ευρώ. Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 153 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο ενώ οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν μειωμένες κατά 134 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα