Η κρίση φέρνει «κούρεμα» και του κυπριακού ποδοσφαίρου

Μόλις πέρυσι, ο πρωταθλητής του 2011 ΑΠΟΕΛ έδινε το παρών στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από μία μυθική πορεία που διέψευσε κάθε προγνωστικό. Τρία χρόνια νωρίτερα, η Ανόρθωση είχε γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που αγωνιζόταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείοντας μάλιστα στα προκριματικά τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε).

Ποδοσφαιριστές αναγνωρισμένης αξίας προτιμούσαν το «νησί της Αφροδίτης» για να συνεχίσουν την καριέρα

τους αφού ήξεραν ότι το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό και οι αποδοχές εγγυημένες.

Πλέον, τα πράγματα στην ποδοσφαιρική μεγαλόνησο είναι διαφορετικά. Η κρίση βέβαια δεν προκλήθηκε από την τραπεζική κατάρρευση αλλά διογκώθηκε από αυτήν με συνέπεια η κυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου να σκέφτεται να πάρει έκτακτα μέτρα για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Η αρχή της κρίσης

Ηδη όμως, από το καλοκαίρι του 2012, είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι οι μετοχές του κυπριακού ποδοσφαίρου, σε συλλογικό επίπεδο, παίρνουν την κατιούσα. To Financial Fair Play της UEFA εξανάγκασε τις ομάδες να πάρουν τα πρώτα μέτρα για τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών τους με αποτέλεσμα τα μπάτζετ των περισσοτέρων ομάδων να μειωθούν δραματικά.

Η πρωταθλήτρια του 2012, ΑΕ Λεμεσού, συμπίεσε τον προϋπολογισμό της στα 4 εκ ευρώ, η Ανόρθωση στα 3,5, η Ομόνοια ακόμα πιο κάτω. Μόνο ο ΑΠΟΕΛ, βοηθούμενος και το κέρδη του Τσάμπιονς Λιγκ, κατάφερε να διατηρήσει το μπάτζετ του σε σχετικά υψηλά επίπεδα (12 εκ).

Κατά τη διάρκεια της φετινης σεζόν άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες καθυστερήσεις στις πληρωμές των περισσοτέρων ομάδων γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή ξένων παικτών από την Κύπρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο Ισπανός Μανόλο ήταν βασικός τερματοφύλακας στην Πάφο αλλά τον Ιανουάριο προτίμησε να μεταγραφεί στον Ατρόμητο της Αθήνας όπου προς το παρόν ζει στη σκιά του Βέλιμιρ Ράντμαν.

Το κούρεμα επισπεύδει τις εξελίξεις

Αναμφίβολα οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος είχε τραπεζικό λογαριασμό στην Λαϊκή ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ψυχανεμίστηκε την κατάσταση και μετέφερε τα χρήματα σε άλλη τράπεζα. Αυτή η τράπεζα όμως είναι η… Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι θα κουρευτούν περίπου 2 εκ. ευρώ.

Οι περισσότερες ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ (αλλά και άλλων ομάδων) έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή και ήδη…θρηνούν για τα χρήματά τους. Ο Ούγκο Πάρντο, Ισπανός τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ, ξέσπασε προσφάτως μέσω twitter στο οποίο έγραψε: «Εμείς που είμαστε στη Λαϊκή θα πληρώσουμε για όλους»; Και να φανταστεί κανείς ότι ο Πάρντο άφησε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011 αφού τα χρήματα που του προσέφεραν από την Κύπρο ήταν σαφώς περισσότερα.

Επιπρόσθετα, ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Ανόρθωση είδε περίπου 1.000.000 ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του δηλαδή) να κάνει φτερά εν μία νυκτί, είδηση που έχει προκαλέσει αίσθηση στην Κύπρο.

Στον αέρα η αδειοδότηση

Πλέον, η ΚΟΠ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) και οι ομάδες (της πρώτης κατηγορίας τουλάχιστον) ψάχνουν να βρουν τις λύσεις για τη δύσκολη επόμενη μέρα. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον οι μισοί σύλλογοι δεν έχουν χρήματα για να εξασφαλίσουν την αδειοδότηση, γίνεται σαφές ότι η ανταγωνιστικότητα του επόμενου πρωταθλήματος θα είναι μειωμένη.

Ήδη οι ομάδες, που βλέπουν μπροστά, έχουν ζητήσει τη μείωση του αριθμού των συλλόγων που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία με στόχο να διασφαλιστεί το μίνιμουμ του ανταγωνισμού. Την ίδια ώρα αναμένεται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του τηλεοπτικού συμβολαίου με το κανάλι που διατηρεί τα δικαιώματα των μεταδόσεων, το οποίο φυσικά επιθυμεί να μειώσει το κόστος.

Τα μπάτζετ θα πέσουν και άλλο (κάτι που αναμφίβολα θα γινόταν ακόμα κι αν δεν είχε λάβει χώρα το τραπεζικό τσουνάμι). Η Ομόνοια, μεγάλη ομάδα με ιστορία και τίτλους στην Κύπρο, χρειάζεται περίπου 5 εκ. ευρώ για να τακτοποιήσει οικονομικές εκκρεμότητες και μέχρι στιγμής έχει βρει 1,5 (το οποίο προέρχεται από…έρανο). Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τη Λαϊκή. Η ΑΕ Λεμεσού έχει περιορισμένους οικονομικά πόρους, η Ανόρθωση δυσκολεύεται επίσης.

Η φυγή, τέλος, των ξένων ποδοσφαιριστών αναμένεται να συνεχιστεί. Ακόμα και Ελλαδίτες παίκτες, που στην Κύπρο είχαν βρει προσωρινά τη δική τους ποδοσφαιρική Ιθάκη, δεν αισθάνονται πλέον άνετα.

Ο εν ενεργεία διεθνής Αλέξανδρος Τζιόλης, ο Φώτης Παπουλής, ο Γιάννης Σκοπελίτης, ο Διονύσης Χιώτης και άλλοι παίκτες σίγουρα θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που θα έχουν στα χέρια τους το καλοκαίρι και ενώ σε άλλες εποχές θα έδιναν την απόλυτη προτεραιότητα στην Κύπρο, τώρα αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα