Η κερδοσκοπία με το stress test

Άγρια κερδοσκοπία πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα στις τραπεζικές μετοχές με αφορμή τα stress test. Η διασπορά φημών και «πληροφοριών» για την έκβαση της άσκησης προσομοίωσης και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών αποτελεί «βούτιρο στο ψωμί» κερδοσκοπικών κύκλων.

Έτσι τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές των τραπεζών έχουν πραγματοποιήσει μια μεγάλη «βύθιση» πτώση που παραπέμπει στις ημέρες της μεγάλης αβεβαιότητας και ανησυχίας του 2012. Oι απώλειες αγγίζουν

το 30% προκαλώντας σοκ στους μετόχους – ειδικά όλους όσους συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, όσο και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η φημολογία αναφορικά με το πανευρωπαϊκό stress test δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και υπογραμμίζουν ότι το αρνητικό κλίμα που έχει σχηματιστεί και οι φόβοι για νέες μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες είναι εντελώς αδικαιολόγητα. Εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τα αποτελέσματα του stress test θα είναι καλά για τις ελληνικές τράπεζες και οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα είναι μικρές και απόλυτα διαχειρίσιμες. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά το γεγονός ότι η ΕΚΤ αποδέχθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς να ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών τα σχέδια αναδιάρθρωσης των εγχώριων τραπεζών που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν στελέχη τραπεζών, η κατακόρυφη πτώση των μετοχών των τραπεζών είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που η κατάσταση στην οικονομία καθημερινά βελτιώνεται κάτι που θα αποτυπωθεί άμεσα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η βελτίωση αποτυπώνεται και στην ρευστότητα: η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος, μειώθηκε τον περασμένο μήνα στα 44,62 δισ. ευρώ από 44,95 δισ. ευρώ τον Ιούνιο που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα