«Η Ιταλία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο ντόμινο»

Προειδοποιεί ότι, η πολιτική κρίση και το ξέσπασμα οικονομικής αναταραχής στη γειτονική χώρα θα είχε δυνητικά παγκόσμιες συνέπειες.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στους (κυβερνητικούς) εταίρους είναι εμφανείς και αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική προοπτική», επισήμανε το ΔΝΤ στην τακτική του αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας.

Οι συνέπειες μιας κυβερνητικής κρίσης «θα μπορούσαν να είναι σοβαρές”, ακυρώνοντας την προώθηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μειώνοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και “ωθώντας την Ιταλία σε μια αυτοτροφοδοτούμενη

ανισορροπία και μια παρατεταμένη στασιμότητα» αναφέρει το ΔΝΤ.

«Μια μεγάλη αναταραχή στην Ιταλία θα προκαλούσε ένα σημαντικό περιφερειακό ή παγκόσμιο σοκ», υπογραμμίζει ο Οργανισμός.

Υπάρχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις «με τη Γερμανία και τη Γαλλία• γενικότερα, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη του κόσμου, αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη αγορά αξιόγραφων του κόσμου», επισημαίνει το Ταμείο.

Η κυβέρνηση συνεργασίας στη Ρώμη κλυδωνίζεται εν μέσω των απειλών των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθούν μαζικά από τις έδρες τους στο κοινοβούλιο, εάν ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς αποπεμφθεί από την γερουσία, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας για φορολογική απάτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα