Η ευλογιά απειλή για τους κτηνοτρόφους της Θράκης

Ο εφιάλτης επιστρέφει στην περιοχή (πριν χρόνια αντιμετώπισαν κρούσματα αφθώδους πυρετού) με το συνολικό κόστος για αποζημίωση των ζώων που έχουν θανατωθεί να εκτιμάται ότι φθάνει ήδη τις 600.000€.

Όπως σημειώνουν, όμως, οι σε απόγνωση ευρισκόμενοι κτηνοτρόφοι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι δευτερογενείς ζημιές που προκύπτουν από περιοριστικά μέτρα, στο εμπόριο, στις μετακινήσεις ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών και οι οποίες είναι πολλαπλάσιες. Δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης τα ποσά που χορηγήθηκαν ή θα χορηγηθούν στους κτηνοτρόφους για τον εγκλεισμό των αιγοπροβάτων ούτε η δαπάνη

που θα καταβληθεί σε ιδιώτες για τις διαδικασίες θανάτωσης και ταφής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο αριθμός των κρουσμάτων στο βόρειο Έβρο έχουν φθάσει τα 25, στο νότιο Έβρο πέραν των αρχικών τριών κρουσμάτων, επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα κρούσμα στο Δέλτα του ποταμού Έβρου και τέθηκε υπόνοια για ένα νέο στο χωριό Λευκίμη. Στην Ξάνθη μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκαν οκτώ κρούσματα σε 6 οικισμούς σε όλο το νότιο τμήμα του Νομού. Και στη Ροδόπη ήδη έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα στο χωριό Γλυφάδα.

Από την Τουρκία ήλθε η νόσος

Οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής εκτιμούν πως η είσοδος της νόσου στη χώρα έγινε αρχικά από την Τουρκία, μέσω της παράνομης μετακίνησης ζώων ή ανθρώπων ή ακόμα και με τις μετακινήσεις της άγριας πανίδας (μηχανική μεταφορά). Η μετάδοση στον νότιο Έβρο έγινε κατά πάσα πιθανότητα με μετακίνηση ατόμων. Στην Ξάνθη και στη Ροδόπη , οι μέχρι τώρα ενδείξεις «ενοχοποιούν» εμπόρους ζώων που μετακινήθηκαν σε εκτροφές προς αναζήτηση ζώων για «κουρμπάνι» κατά την γιορτή «Κουρμπάν Μπαϊράμ» των μουσουλμάνων.

Αν και η κατάσταση εξελίσσεται εδώ και τρείς μήνες και παρουσιάζεται κόπωση του προσωπικού με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να είναι ήδη εξαιρετικά αποδυναμωμένες, λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού αλλά και των διαθέσιμων υλικών και μέσων, με αποτέλεσμα το έργο της εκρίζωσης της νόσου να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο έχει αποφασιστεί και συνεχίζεται ο άμεσος περιορισμός των κοπαδιών αιγοπροβάτων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης για 45 ημέρες. Επίσης, η δημιουργία ζωνών προστασίας(3Km) και ζώνη επιτήρησης (10Km).

Η κλινική Επιτήρηση των εκτροφών που βρίσκονται μέσα στις ζώνες, η απαγόρευση μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών, χορτονομών και γενικά κάθε μετακίνηση ατόμων και υλικών που θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό της Ευλογιάς. Ο εγκλεισμός μέσα στις σταυλικές εγκαταστάσεις, όλων των κοπαδιών αιγοπροβάτων που βρίσκονται μέσα στις ζώνες. Η απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων στα σφαγεία των προσβεβλημένων Περιφερειακών Ενοτήτων. Η απαγόρευση συλλογής του γάλακτος μέσα στην Ζ.Π και οδηγίες στις γαλακτοβιομηχανίες για τα μέτρα βιοασφάλειας για μετάβαση εκτός των ζωνών.

Η επιδημιολογική έρευνα για τον προσδιορισμό προέλευσης της νόσου και την πιθανή διασπορά της. Η απαγόρευση αγοραπωλησίας ζώων και επίσκεψης εμπόρων στις εκμεταλλεύσεις και γενικά κάθε προσώπου που δεν σχετίζεται άμεσα με την εκμετάλλευση. Όπως σημειώνει ο προϊστάμενος της Δνσης Κτηνιατρικής Σαχπατζίδης Αχιλλέας είναι σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη για συμπληρωματική ενίσχυση των κτηνοτρόφων που θα αντικαταστήσουν τα κοπάδια τους (ανασύσταση της εκτροφής) κυρίως με ζώα Ελληνικών φυλών για ενίσχυση της παραγωγής και εμπορίας της Φέτας. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι δεν συνέβη όταν στο παρελθόν είχαν θανατωθεί χιλιάδες βοοειδή λόγω του αφθώδους πυρετού.

Keywords
Τυχαία Θέματα