«Η ελληνική οικονομία ισορροπεί»

Ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει πως ελαχιστοποιήθηκε ο κίνδυνος της εξόδου από το Ευρώ και πως τώρα πρέπει να γίνουν όλες οι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη πορεία και θα επιτρέψουν στην χώρα να κάνει το άλμα μπροστά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ήδη υπάρχουν θετικές ενδείξεις και επιτεύγματα για την Αθήνα: Όπως τόνισε σημαντική ήταν η συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό καθώς «ειδικά για την Ελλάδα

εξασφαλίσαμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση κονδυλίων, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σε πρώτη φάση θα λάβει πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει 11,2 δισεκατομμύρια).

Επίσης, θα λάβουμε 1,8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη που δεν προσμετράται στο νέο ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις στις αγροτικές υποδομές και την αναδιάρθρωση της υπαίθρου. Επιπλέον, χάρη στη «δική μας επιμονή» η Ελλάδα δύναται να λάβει, από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της, μετά το 2016, περίπου 2 δισ ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στη χώρα στα 18,3 δισ. Επιπλέον διεκδικήσαμε και πετύχαμε ένα ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων, μέρος του οποίου θα απορροφηθεί από την Ελλάδα.

Άλλες θετικές ενδείξεις για την στροφή που παίρνει η ελληνική οικονομίας είναι σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η πτώση των spread στα ελληνικά ομόλογα, η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά και συμφωνίες όπως αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Cosco και Hewlett-Packard «και πιθανόν και άλλων εταιρειών στο άμεσο μέλλον, που σηματοδοτεί τις νέες δυνατότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα