Η Ελλάδα θα είχε σωθεί, εάν είχε …χρεοκοπήσει

Στο πλαίσιο σχετικής δημοσκόπησης που διενήργησε μεταξύ ειδικών η Frankfurter Allgemeine Zeitung οι περισσότεροι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι οι εκ των υστέρων διορθωτικές μεταρρυθμίσεις επαρκούν, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών της κρίσης.

Ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ δήλωσε σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι ο επείγων όγκος των μεταρρυθμίσεων έχει επιτευχθεί στις λιγότερες χώρες. «Υπάρχει

αυξανόμενη κόπωση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι έχουμε διανύσει λιγότερο από το μισό του δρόμου που οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης. (…) «Θεωρώ πιθανό να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη μεμονωμένες χώρες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις» είπε ο Γ. Σταρκ.

Ορισμένοι από τους οικονομολόγους που απάντησαν στις ερωτήσεις της FAZ έκαναν μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα. Ο Βάλτερ Κρέμερ, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Στατιστικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, επισημαίνει: «Δεν θα έπρεπε να διασώζει κανείς προβληματικές τράπεζες και οφείλει να τηρεί τους κανόνες. Αυτό σημαίνει να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει». Λάθος χαρακτηρίζει τη χορήγηση των πακέτων οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της κρίσης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν. Όπως διευκρίνισε, «η Ελλάδα θα είχε ήδη ξεπεράσει τις δυσκολίες αν της είχε επιτραπεί να αποχωρήσει (από το ευρώ) με την υποστήριξη της κρατών της νομισματικής ένωσης και οι υπόλοιπες χώρες θα είχαν καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα