Η Ελλάδα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη Δεξιά

Το βασικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι πανευρωπαϊκά οι συντηρητικοί εμφανίζουν άνοδο έναντι των σοσιαλιστών.

Ακριβώς αντίθετη είναι η τάση στην Ελλάδα, που είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, όπου η Αριστερά εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις εκλογές χωρίς ωστόσο να δίνονται στοιχεία για τα ποσοστά των κομμάτων.

Η δημοσκόπηση του think tank

«Poll Watch» έγινε και στα 28 κράτη -μέλη της ΕΕ και αποτυπώνει μια σκληρή μάχη μεταξύ Γιούνκερ και Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (PPE) από τις 766 έδρες συνολικά, κερδίζει 217 έδρες ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) κερδίζει 208 έδρες. Επίσης η δημοσκόπηση δίνει στο PPE πιθανότητες 74% να είναι ο νικητής των ευρωεκλογών.

Ενδεικτικά αποτελέσματα δίνονται μόνο για κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία όπου οι σοσιαλιστές εμφανίζονται να κερδίζουν 16 έδρες, οι συντηρητικοί 21 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 20 έδρες. Στη Γερμανία, το συντηρητικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ κερδίσει 39 έδρες και οι σοσιαλιστές του SPD 27. Ενισχυμένη εμφανίζεται η Δεξιά και στην Ισπανία, ενώ αντίθετα στη Βρετανία η Δεξιά παίρνει 18 έδρες έναντι 26 των Εργατικών.

Τα χρώματα στο χάρτη: Μπλε το δεξιό PPE,κόκκινο το σοσιαλιστικό PSE, βαθύ κόκκινο η Αριστερά, πράσινο οι Οικολόγοι, με κίτρινο οι Κεντρώοι, γκρι η ακροδεξιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα