Η ΕΚΤ εξαπολύει το «μπαζούκας»
Για το αδιανόητο ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρώντας στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας που δεν έχουν προηγούμενο. Η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι ιστορική καθώς αναμένεται να λάβει μια σειρά μέτρων που μέχρι πριν από λίγο καιρό θα θεωρούνταν ως «κόκκινες» γραμμές.
Στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ περιλαμβάνεται νέα
Οι κινήσεις της ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή αύξηση της ποσότητας των χρημάτων που κινούνται στην ευρωπαϊκή οικονομία, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με στελέχη εγχώριων τραπεζών πρόκειται για κίνηση μεγάλης σημασίας με εξαιρετικά θετικές συνέπειες για τις οικονομίες, ειδικά για τις περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα. Όπως σημειώνουν, η δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα κάτι που αναμένεται ότι θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις και επιχειρηματικές κινήσεις, που είναι απαραίτητες για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αναλυτικότερα το πλέγμα μέτρων της ΕΚΤ περιλαμβάνει:
-- Μείωση βασικού επιτοκίου. Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 0,25%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών το επιτόκιο θα περικοπή κατά 10 μονάδες βάσης (0,10%) και θα διαμορφωθεί στο 0,15% που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2008 το επιτόκιο βρίσκονταν στο 3,75%, το Μάιο του 2009 είχε συρρικνωθεί στο 1% -στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανάσχεση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης- ενώ τον Ιούλιο του 2012 είχε μειωθεί στο 0,75%. Το 2013 η ΕΚΤ προχώρησε σε δυο μειώσεις, κατά 0,25% εκάστη, και τον περασμένο Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,25%.
-- Ενέσεις ρευστότητας. Η ΕΚΤ σχεδιάζει σε τακτική βάση, κάθε τρεις μήνες, να διοχετεύει ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά, σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες κινήσεις, είναι ότι η ΕΚΤ θα βάλει φραγμό στην αγορά κρατικών ομολόγων με στόχο την διοχέτευση ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
-- Αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων. Σήμερα το επιτόκιο Διευκόλυνση Αποδοχής Καταθέσεων, δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο η εμπορικές τράπεζες καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους στην ΕΚΤ είναι μηδενικό. Η ΕΚΤ σχεδιάζει για πρώτη φορά να διαμορφώσει το παραπάνω επιτόκιο σε αρνητικό επίπεδο, δηλαδή οι τράπεζες να «πληρώνουν» την ΕΚΤ για ρευστότητα που δεν χρησιμοποιούν και την καταθέτουν στο ευρωσύστημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έσκαψε με τα χέρια του τούνελ που οδηγεί σε απομονωμένη παραλία! [photos]
- Πώς θα πάρουν το μέρισμα οι 300.000 νέοι δικαιούχοι
- Το σχόλιο της πρώην συζύγου του Κώστα Βουτσά για τη νυν σύντροφό του
- Τρελά ερωτευμένη στα 50 της χρόνια η…
- Πότε είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου μετά από εγχείρηση;
- Τους τρέλανε όλους ο Σαμαράς
- Παράταση μέχρι τα τέλη Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
- ΣΟΚ: 4χρονη πνίγηκε σε πάρτι ενώ οι καλεσμένοι τραγουδούσαν «Χρόνια πολλά»
- Μπρούσκο: Αυτό είναι το φινάλε της σειράς
- Νέο επεισόδιο στη μάχη των Εξαρχείων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Τους τρέλανε όλους ο Σαμαράς
- Παράταση μέχρι τα τέλη Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
- Η Καλομοίρα και ο Εθνικός Ύμνος
- Απόψε το χλιδάτο πάρτι της Εκατερίνα στον Σκορπιό
- Το «καρφί» του Τσίπρα στον Σουλτς
- Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν -Τα σενάρια για Άδωνι, Βορίδη και Δένδια
- Το Ποτάμι επιτίθεται σε Νέα και Βήμα!
- Μακριά από τα παιδιά η αφίσα με το άρωμα της Rihanna
- Αναλαμβάνει με… ζόρια ο νέος υπουργός Οικονομικών
- Κάταγμα από το ΜΑΤ για υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ

- Τελευταία Νέα Matrix24
- Η ΕΚΤ εξαπολύει το «μπαζούκας»
- Το ηφαίστειο Παβλόφ ...βρυχάται
- Απόψε το χλιδάτο πάρτι της Εκατερίνα στον Σκορπιό
- Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες …ανεξαρτητοποιούνται
- «Αστακός» η Βουλή για τη μεταγωγή Μιχαλολιάκου, Παππά, Λαγού
- Ντάισελμπλουμ: Πιθανό τρίτο δάνειο για την Ελλάδα
- Σε διακοπές από σήμερα η Βουλή!
- Ποντάρει στην «ευρωπαϊκή ατζέντα» ο Τσίπρας
- Βαθαίνει το ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λακόπουλος: Ο Τσίπρας παίζει στο μεγάλο γήπεδο
- Στη «σκιά» της αποχώρησης Ιατρίδη συνεδριάζει η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων
- Έδειξε τα... δόντια της η Βραζιλία
- Πάρε με τηλέφωνο
- Συγκέντρωση της Χ.Α. στο Σύνταγμα
- Ολλανδία: Στο ανώτατο όριο η διαρροή αερίου
- Συνεδρίασε η διακομματική για τις αποζημιώσεις
- Την Παρασκευή η δίκη του φραουλοπαραγωγού
- Στουρνάρας: H κρίση τελείωσε, γι' αυτό άλλαξα τα τζάμια στο υπ. Οικονομικών
- Νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα βλέπει ο Γ. Ντάισελμπλουμ