Η δύναμη των λουλουδιών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα από τα φυτά του πλανήτη μας σε μεγάλο βαθμό αποτελούν μυστήριο για την επιστήμη: μπορεί να τα γνωρίζουμε εξ όψεως, αλλά η χημική σύνθεσή τους ποτέ δεν αναλύθηκε πλήρως.

Οι επιστήμονες μελετούν τα φυτά για πολλούς αιώνες αλλά έχουν ακόμα πολλά να μάθουν. Στην Αθήνα, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ορισμένα από τα αινίγματα των φυτών.

Οι ερευνητές απομονώνουν επιμέρους ενώσεις από τα

εκχυλίσματα φυτών, αναζητώντας βιολογικά ενεργά μόρια που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στην παραγωγή καλλυντικών. Στο παρελθόν, οι ερευνητές έπρεπε να επεξεργαστούν ολόκληρα κιλά φυτικού υλικού για να καταφέρουν να απομονώσουν τις χημικές του ουσίες. Όμως τα σύγχρονα όργανα επιτρέπουν πλέον να εντοπιστούν όσες υπάρχουν σε ένα φυτό με μόνο λίγα γραμμάρια εκχυλίσματος.

Ο καθηγητής Φαρμακευτικής Λέανδρος Σκαλτσούνης μιλώντας στο Euronews, εξηγεί: «Αυτό που ήταν σημαντικό ήταν η δημιουργία της βιβλιοθήκης με τα μόρια που απομονώσαμε από τα φυτά. Αυτά αρχειοθετήθηκαν ως καλλυντικά ή ως αγροχημικά, αλλά υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα όλα αυτά τα απομονωθέντα μόρια να δοκιμαστούν για άλλους βιολογικούς στόχους, πχ σε διαβήτη, καρκίνο ή άλλες ασθένειες…».

Τα φυτικά εκχυλίσματα είναι μείγματα διαφορετικών μορίων, μερικά από τα οποία έχουν ήδη μελετηθεί, ενώ κάποια άλλα είναι νέα για την επιστήμη.

Υπάρχουν περισσότερα από 400 000 είδη φυτών στην Γη, αλλά μόλις το 20% από αυτά έχουν ήδη μελετηθεί πλήρως. Άραγε, ποιες μυστικές δυνάμεις μπορεί να κρύβονται εκεί, οι οποίες ακόμα περιμένουν να ανακαλυφθούν από τον άνθρωπο;

Για περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ: www.agrocos.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα