Η Δημοκρατία των 11 ημερών και των διπλάσιων συμβούλων...

Παραμονή της επετείου από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και θα επιχειρήσω να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις μου σχετικά τη Δημοκρατία και τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαίου. Πάνω από ένα χρόνο γίνονταν συζητήσεις για να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και να αλλάξει το σύστημα εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Εισηγήθηκαν να ψηφίζουν οι πολίτες ξεχωριστά για δήμαρχο και για τους δημοτικούς συμβούλους. Ειπώθηκε και γράφηκε ότι οι σύμβουλοι θα είναι ανεξάρτητοι

και ότι το δημοτικό συμβούλιο θα είναι αυτόνομο με αυξημένες αρμοδιότητες. Όμως, όλα αυτά τα σχέδια έμειναν επί χάρτου. Ένα πρωινό, όλες αυτές οι ωραίες σκέψεις, που δεν μπήκαν στην διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, αλλά παρέμειναν σε ένα στενό κύκλο κυβερνητικών παραγόντων και επιλεγμένων συνομιλητών πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Η απόσυρση των αλλαγών, έτσι είπαν, έγινε κάτω από τη πίεση των δημάρχων που δεν ήθελαν να διαταραχθούν οι ισορροπίες στους συνδυασμούς τους και στους δήμους τους. Αμέσως μετά, ήρθε εκείνη η αιφνιδιαστική τροπολογία που έλεγε ότι παραγράφονται όλα τα αδικήματα των δημάρχων, των αντιδημάρχων και των προέδρων και των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων. Ευτυχώς οι αντιδράσεις ματαίωσαν τα σχέδια των εμπνευστών της τροπολογίας. Οι αθεόφοβοι προσπάθησαν να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη και με διάταξη νόμου να καταργήσουν την αντιπολίτευση στους Δήμους.

Με ένα ασαφές θεσμικό πλαίσιο άρχισε άτυπα η προεκλογική περίοδος. Ξαφνικά πληροφορηθήκαμε την προηγούμενη Παρασκευή 11 Απριλίου ότι ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία προβλεπόταν ο διπλασιασμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Ο λόγος; προφανής. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνουν και περιθωριοποιούν τα ανεξάρτητα σχήματα, τους αντάρτες, την διαφορετική άποψη. Οι κομματικοί στρατοί είναι πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε όλα τα ψηφοδέλτια με τους γνωστούς τρόπους. Μόνο που αυτή τη φορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Δήμο του Πειραιά, το χρήμα αποδείχθηκε, για μία ακόμα φορά, ότι ισχυρότερο του κράτους. Μέχρι τώρα, το κόμμα που βρίσκονταν στην εξουσία επηρέαζε τους πολίτες και τους ψηφοφόρους. Το κράτος, είχε και διαθέτει εκείνα τα εργαλεία να εκβιάζει και να υποχρεώνει τους πολίτες και να τους κατευθύνει. Όμως, το χρήμα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό σε αρκετές περιπτώσεις.

Θα αναρωτηθείτε τι κάνει το κράτος να προστατεύσει το αδιάβλητο των ψηφοφοριών και των εκλογικών διαδικασιών; Πράττει το εντελώς το αντίθετο. Επίσημα, στις 18 Απριλίου, πρώτη επίσημη ημερομονία της προεκλογικής περιόδου, το υπουργείο Εσωτερικών μας πληροφόρησε ότι μέσα σε 11 ημέρες πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί στα κατά τόπους Πρωτοδικεία. Η Δημοκρατία των 11 ημερών, αλήθεια ποιον ωφελεί; Τους πολίτες, τους μηχανισμούς; τα κυβερνητικά κόμματα; την αντιπολίτευση; Κανένα δεν ωφελεί και σίγουρα βλάπτει την Δημοκρατία. Οι πολίτες πρέπει να υπερασπίζονται διαχρονικά την Δημοκρατία και να αγωνίζονται και να μην ξεχνούν ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα