Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν μια μακρά σειρά επεισοδίων βίαιων και μη, που ξεκίνησε το 1991. Έχει οδηγήσει στην δημιουργία 6 ανεξάρτητων κρατών, φέρνοντας όμως και πολλές καταστροφές, ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής και έξαρση των εθνικιστικών παθών.

Μετά από τη Σλοβενία και την Κροατία που αποσχίστηκαν το 1991, ανεξαρτητοποιήθηκαν: η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Βοζνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ και

το Κοσσυφοπέδιο τελεί υπό ένα ιδιαίτερα καθεστώς.

Η Γιουγκοσλαβία σχηματίστηκε το 1918 από την ένωση του Βασιλείου της Σερβίας με τις περιοχές της Σλοβενίας, Κροατίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που έως τότε ανήκαν στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Η αρχική της ονομασία ήταν Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία το 1929. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε μέλος του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ», αν και η συνθήκη της Γιάλτας προέβλεπε ίση επιρροή των δυο ψυχροπολεμικών συνασπισμών.

Ο Τίτο

Μετά την ρήξη του Τίτο με τον Στάλιν η Γιουγκοσλαβία βγήκε από την άμεση επιρροή της ΕΣΣΔ αν και διατήρησε σε μεγάλο βαθμό το κομμουνιστικό σύστημα. O Τίτο αν και Κροάτης, πίστευε στην ενότητα της Γιουγκοσλαβίας την οποία και διατήρησε με αριστοτεχνικό τρόπο έως τον θάνατό του το 1980.

Με τον θάνατο του Τίτο και την αργή παρακμή του «ανατολικού μπλοκ», η Γιουγκοσλαβία άρχισε να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά της Γιουγκοσλαβίας έφεραν δυσαρέσκεια και αναταραχές οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν χώρο στην αναβίωση των εθνικιστικών παθών της περιοχής. Αυτό που επακολούθησε ήταν χειρότερο από τις προσδοκίες ακόμα και των πιο απαισιόδοξων αναλυτών, που δεν περίμεναν να ξαναδούν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα