«Η Μπάρμπι εργάτρια»

Το στόμα ήταν καλυμμένο με ταινία και τα χέρια της αλυσοδεμένα, ήταν η «μια Μπάρμπι εργάτρια».

Η εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των οργανώσεων Peuples Solidaires και της αμερικανικής China Labor Watch (CLW), είχε στόχο να καταγγείλει, ενώ τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται στα εργοστάσια της Κίνας για λογαριασμό της γνωστής

αμερικανικής εταιρείας παιγνιδιών Mattel.

Μπροστά σε ένα ροζ κουτί ύψους άνω των 2 μέτρων, μέσα στο οποίο υπήρχε μια κούκλα σε ανθρώπινες διαστάσεις ντυμένη με τη μπλε φόρμα των εργατών, ένας παρουσιαστής της οργάνωσης εκθείασε τα προσόντα της κούκλας: «μπορεί κανείς εύκολα να τη χειριστεί και να την εκμεταλλευτεί όπως επιθυμεί, είναι ικανή να εργάζεται για 13 ώρες την ημέρα για μόλις 12 σεντς εκάστη».

«Η αποστολή μας είναι να αναγκάσουμε τη Mattel να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 1997, να σέβεται δηλαδή το εργατικό δίκαιο της Κίνας και να σέβεται τα δικαιώματα των εργατών. Εδώ και 15 χρόνια ή και περισσότερα, η Mattel δε σεβάστηκε ποτέ τις δεσμεύσεις της. Ψεύδονται στην κοινή γνώμη» συνέχιζε να καταγγέλλει ο Σλέιτον.

Τον Οκτώβριο, η μη κυβερνητική οργάνωση CLW δημοσιοποίησε έκθεση για τα αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησαν μυστικοί πράκτορες σε 6 εργοστάσια της Κίνας. Η έρευνα κατέγραψε πολλαπλές παραβιάσεις του εργατικού δικαίου σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ωραρίων εργασίας και των αμοιβών.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Peuples Solidaires, 152 κούκλες Μπάρμπι πωλούνται κάθε λεπτό στον κόσμο. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε βιομηχανίες που παράγουν στην Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα