Κωνσταντινούπολη: Άγρια επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

Πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, που τραυματίστηκε όταν ένα δακρυγόνο τον χτύπησε στον ώμο. Αιμόφυρτος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, με τραύμα στο κεφάλι.

Η αστυνομία επιτέθηκε στις 05:00 εναντίον των συγκεντρωμένων οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές. Ακολούθησαν άλλες δύο επιθέσεις μέχρι το μεσημέρι.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έγραψε στο twitter

ότι «φαίνεται πως κάποιοι χρειάζονται αέριο»!

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Ιλχάν Τζιχάνερ είπε σχετικά ότι «οι πολίτες υπερασπίζονται το δίκιο τους και η αστυνομία κάνει χρήση βίας» και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν «δικαιούται πλέον τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’», αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσέιν, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ, που ήταν γνωστός ως «χημικός Αλί».

Μήνυση εναντίον του Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χτες είχε δηλώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.

Οι διαδηλωτές κάνουν κατάληψη στο Πάρκο από την Τρίτη 28 Μαΐου, αντιδρώντας στις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν για την αναμόρφωση γύρω από την Πλατεία Ταξίμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα