Η ΑΕΚ «βασίλισσα» της Ευρώπης

07:01 4/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η ΑΕΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 είχε σπουδαία ομάδα στο μπάσκετ. Με παίκτες, όπως ο Μόσχος, ο Ζούπας, ο Αμερικάνος και ο Τρόντζος, υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφθασε σε φάιναλ-φορ ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1966.

Ήταν η εποχή που οι συνταγματάρχες της Χούντας ετοιμάζονταν να εορτάσουν την πρώτη τους επέτειο από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου 1967 και η «κομμουνιστική» Τσεχοσλοβακία ζούσε την «Άνοιξη της Πράγας» με τον Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ενώ στην Ευρώπη φυσούσε ήδη ο αέρας του γαλλικού «Μάη του 1968».

Η

Ένωση έχοντας προπονητής το Νίκο Μήλα και ένα ρόστερ αποκλειστικά με Έλληνες παίχτες, το οποίο αποτελούσαν οι: Γιώργος Αμερικάνος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Αίας Λαρεντζάκης, Στέλιος Βασιλειάδης, Αντώνης Χρηστέας, Νίκος Νεσιάδης, Πέτρος Πετράκης και Ανδρέας Δημητριάδης, πέτυχε μια μεγάλη διάκριση, η οποία έβαλε το μπάσκετ στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων.

Ο αγώνας έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς η Αθήνα δεν διέθετε κατάλληλο κλειστό γήπεδο, παρά μόνο το ιστορικό γηπεδάκι του Σπόρτινγκ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 80.000 θεατές να κατακλύσουν το Καλλιμάρμαρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, αριθμός που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ.

Εκείνο το βράδυ της 4ης Απριλίου η ΑΕΚ, πέτυχε έναν μεγάλο άθλο κερδίζοντας ένα σπουδαίο τρόπαιο. Η νίκη ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα και πρωταγωνιστές του οι: ο Αμερικάνος με 29 πόντους, ο Τρόντζος με 24, ο Ζούπας με 12 ο Βασιλειάδης 11, ο Λαρεντζάκης 6, ο Χρηστέας 4 και ο Τσάβας 3.

Οι παίχτες της Σλάβια εκτός της ΑΕΚ είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα τον τσιμεντένιο αγωνιστικό χώρο του Καλλιμάρμαρου και τους 80.000 θεατές που δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα. Το αγώνα παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα από τα ραδιόφωνα, εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλη τη χώρα, σε μια περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου που έχει μείνει στην ιστορία.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα στο παραπάνω video.

Keywords
Τυχαία Θέματα