Η FED ΕΔΩΣΕ ΩΘΗΣΗ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Το ευρώ ανέβηκε πάνω από τα 1,30 δολάρια, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 5% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μεγάλα κέρδη, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι θα προχωρήσει σε ένα τρίτο γύρο αγοράς ομολόγων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι αποφάσεις της Fed προκάλεσαν ράλι σε όλες τις

επενδύσεις που θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου, ωθώντας ανοδικά και τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 σημειώνει άνοδο 1,16%, έχοντας φθάσει στη σημερινή συνεδρίαση σε υψηλό επίπεδο 14 μηνών, ενώ αντίστοιχη άνοδο (1,1%) καταγράφει και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών FTSE, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3027 δολάρια – στο υψηλότερο επίπεδο 4 μηνών – με άνοδο 0,30% από χθες, ενώ η ισοτιμία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών και πλέον, καθώς το σχέδιο ποσοτικής (νομισματικής) χαλάρωσης της Fed ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος που εξασθενεί την αξία του νομίσματος.

Η Fed αποφάσισε να αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα αξίας 40 δις. δολαρίων, ρίχνοντας ισόποσο χρήμα στην οικονομία, έως ότου η αμερικανική αγορά εργασίας παρουσιάσει σαφή ανάκαμψη. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε το θετικό κλίμα που είχε ήδη δημιουργηθεί στις αγορές από την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες κρατικών ομολόγων, που βρίσκονται υπό πίεση, στη δευτερογενή αγορά για να μειώσει τις αποδόσεις τους.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης (0,06%) και διαμορφώθηκε στο 4,97% και των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων μειώθηκε κατά 3 μ.β. στο 5,64%.

Αντίθετα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 5 μ.β. στο 1,61%.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε 1,37% στα 117,47 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σε υψηλό 6,5 μηνών στα 1.777,51 δολάρια ανά ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα