ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ALZHEIMER-ΔΙΑΒΗΤΗ

Πιθανή γενετική διασύνδεση μεταξύ του διαβήτη και του Alzheimer, εντόπισαν επιστήμονες.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Συγκοινωνούσα σχέση μεταξύ ενός γνωστού γονιδίου του Alzheimer και του Διαβήτη ανακάλυψαν ερευνητές.

Είναι γνωστό πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν Alzheimer, αλλά ο λόγος παρέμενε άγνωστος.

Σύμφωνα με ερευνητές από το

Κολέγιο City της Νέας Υόρκης, μια μελέτη σε σκουλήκια έδειξε ότι ένα γνωστό γονίδιο του Alzheimer παίζει ρόλο και στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται η ινσουλίνη.

Δείκτης ύπαρξης της νόσου Alzheimer, που μπορεί να εντοπιστεί μετά θάνατο, είναι η εμφάνιση κολλώδους πλάκας αμυλωειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο ασθενών, για την επεξεργασία της οποίας σχετίζεται και ένα κληρονομικό γονίδιο, στο οποίο οι επιστήμονες ήδη βρήκαν μεταλλάξεις. Τα σκουλήκια που μελετήθηκαν, έφεραν ένα παρόμοιο γονίδιο.

Οι ειδικοί γύρω από τα ζητήματα της άνοιας εκτιμούν πως απαιτείται περισσότερη έρευνα με ανθρώπους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας και πρόληψης της ασθένειας.

Το Alzheimer, η πιο κοινή μορφή της άνοιας, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ενώ μόνο στη χώρα μας εκτιμάται ότι ίσως αγγίζουν τις 200 χιλιάδες. Στην αντιμετώπιση της νόσου συμβάλλουν ειδικές φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες όμως επιβραδύνουν την ανάπτυξη της και δεν τη σταματούν πλήρως.

Keywords
Τυχαία Θέματα