Γιούνκερ: Ταχεία δράση για τη δόση, όταν έχουμε τα στοιχεία

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι το νέο πακέτο μέτρων που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί «απόδειξη θάρρους». «Είναι πολύ εντυπωσιακά και συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε”, συμπλήρωσε.

“Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις

δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ παράλληλα εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της τρόικας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” και ότι “η δόση πρόκειται να εκταμιευτεί”·

Πάντως, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα δεν πρόκειται να λάβουν μια απόφαση για το θέμα αυτό την Δευτέρα.

Αν και οι υπουργοί είναι ενήμεροι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 5 δισεκ. ευρώ χρεογράφων που καθίστανται απαιτητά την 16η Νοεμβρίου χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δοθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Χρειάζεται επίσης να υπάρξει συναίνεση σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την μελλοντική της χρηματοδότηση πριν δοθεί έγκριση για την εκταμίευση. Πάντως “δεν θα υπάρξει χρεοκοπία (της Ελλάδας) την 16η Νοεμβρίου”, επέμεινε ο αξιωματούχος αυτός.

Keywords
Τυχαία Θέματα