ΓΙΩΡΓΟΣ: ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΥΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Με την Οδύσσεια παρομοίασε ο Γιώργος Παπανδρέου  την περιπέτεια που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι ποτέ στην Ιστορία ένα κράτος δεν αντιμετώπισε τον κίνδυνο χρεοκοπίας υπό τα δεσμά νομισματικής ένωσης, χωρίς αποτελεσματική εθνική τράπεζα και χωρίς τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Google

«Zeitgeist», ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία πολύ διαφορετική χώρα, με ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία και επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και στη Γεωργία, με λιμάνια που θα αποτελούν κόμβους που θα ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία και καινοτομία που θα παράγεται από τους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες.

“Τι πήγε στραβά;” αναρωτήιηκε, για να απαντήσει πως το χρέος ήταν ένας μύθος και μοναχά η κορυφή του παγόβουνου. Κατα τον Γιώργο Παπανδρέου, η πραγματική αιτία της κρίσης ήταν το έλλειμμα διακυβέρνησης, ελέγχου και διαφάνειας και η κακοδιαχείριση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, όμως το πρόβλημα ήταν βαθύτερο και ευρωπαϊκό. Οι αγορές δεν αφήνουν την Ελλάδα στην ησυχία τους, υποστήριξε, γιατί αποτελεί το παράδειγμα για τις αδυναμίες της ευρωζώνης και του αναπτυγμένου κόσμου, μπροστά στις αναδυόμενες αγορές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Δύση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ανερχόμενες δυνάμεις κάνοντας εκπτώσεις σε μισθούς και δικαιώματα και συμπλήρωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και κρίση Δημοκρατίας.

«Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη», τόνισε. «Η υστερία με τη λιτότητα είναι αδιέξοδο», πρόσθεσε, ζητώντας αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

«Παρά τη δύσκολο Οδύσσεια μας, σε αυτή την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση, παραμένω αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στην Ιθάκη μας», κατέληξε στην ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα