ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ

13:50 3/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση εταιρειών του ΟΣΕ, κίνηση που κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι θα προχωρήσει άμεσα θεωρώντας ότι μπορεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα της αγοράς.


Του Χάρη Ντιγριντάκη

Τα προβλήματα είναι ουκ ολίγα αφού ειδικά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την εταιρεία που πραγματοποιεί το σιδηροδρομικό έργο εκκρεμούν

ζητήματα ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένο που περιπλέκει την όποια διαδικασία πώλησης. Για την Συντήρηση των Τραίνων του ΟΣΕ η επιχειρούμενη πώληση, που εμπεριέχεται και στο μνημόνιο, μπορεί να προχωρήσει σε βραχύ χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι στη Διεύθυνση Συντήρησης, η οποία βάσει μεγεθών αποτελεί την κύρια αιτία επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων του Οργανισμού, εργάζονται 850 άτομα και στην αποσχισθείσα νέα εταιρεία θα μεταφερθούν 450 περίπου εξ αυτών. Υπογραμμίζεται ότι για τη Συντήρηση, η οποία προς ώρας λόγω υψηλών ανελαστικών δαπανών είναι ελλειμματική υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς ομίλους δεδομένου ότι μπορεί μετά την απομείωση του προσωπικού η λειτουργία της να καταστεί κερδοφόρος.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί το πλέον δύσκολο κομμάτι προς πώληση και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Μεταφορών και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης το γνωρίζει, αφού είχε διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής στο αρμόδιο υπουργείο, ενώ όντας χρόνια ευρωβουλευτής ξέρει και την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Η δυσκολία έγκειται πρώτον στο ότι δεν έχουν καθορισθεί επακριβώς ποια είναι τα περιουσιακά της στοιχεία, αφού η Κομισιόν «άναψε κόκκινο» στο επιχειρησιακό της σχέδιο πριν από περίπου 1,5 έτος. Ο λόγος ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μεταφορά σε αυτήν περιουσιακών στοιχείων του ΟΣΕ, καθώς και τη διαγραφή των οφειλών της, ενέργειες που θεωρήθηκαν από την Ε.Ε. ως κρατική ενίσχυση.

Ο δεύτερος σκόπελος στη διαδικασία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει άμεση σχέση με τον πρώτο, είναι ότι ο αγοραστής δεν ξέρει ακριβώς τι πρόκειται να αγοράσει και για ποιον λόγο να μην ιδρύσει μια δική του εταιρεία από το 2013.

Τρίτο θέμα είναι το γεγονός ότι ως περιουσιακό στοιχείο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει «περάσει» με νόμο στο Ταμείο προκειμένου η διαδικασία πώλησης να ανατεθεί σε ειδικό σύμβουλο.

Το τέταρτο αγκάθι αφορά το νέο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων του ΟΣΕ το οποίο εφόσον βρεθούν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν τις αρχές του 2016, δεδομένο που ο πιθανός αγοραστής θα συνυπολογίσει.

Οι διαδικασίες πώλησης ειδικά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ φαντάζουν δαιδαλώδεις ωστόσο στα τέλη του 2011 υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους ρωσικούς σιδηροδρόμους, και προς τούτο είχαν αποσταλεί και 8 ειδικοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες που ανέλυσαν το δίκτυο του Οργανισμού. Εν προκειμένω η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται γεωπολιτικά να αποκτήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κυρίως αναπτύσσοντας το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών. Ο στόχος των Ρώσων λέγεται ότι είναι διττός.

Αφενός αφορά τη μετατροπή του Οργανισμού και την επέκταση του στη βαλκανική ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας σιδηροδρομικός «Βόσπορος» δεδομένου

Keywords
Τυχαία Θέματα