Για τις ψυχές των αδικοχαμένων μεταλλωρύχων

Συνθήματα όπως «Ποτέ ξανά» και «Θυμήσου τη σφαγή της Μαρικάνα» αναγράφονται στις μπλούζες πολλών εκ των συγκεντρωμένων, ενώ άλλοι κρατούν πινακίδες που υπενθυμίζουν τα αιτήματα που είχαν οι απεργοί ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Επιζώντες εκείνης της τραγικής μέρας φωνάζουν «Αλληλούια», ενώ θρησκευτικοί ηγέτες προσεύχονται για τις ψυχές των νεκρών αλλά και όσων γλύτωσαν.

Ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από πέρυσι στις εργασιακές συνθήκες τους υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι αφήνοντας να υπονοηθεί πως όλα αυτά έγιναν μάταια. Οι μισθοί τους παραμένουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που όπως δηλώνουν,

δυσκολεύονται να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. «Από πέρσι δεν μπορώ να πω ότι πραγματικά έχει αλλάξει κάτι. Το πιο λυπηρό είναι ότι χάσαμε τους φίλους μας, οι οποίοι σκοτώθηκαν εδώ» σημειώνει ένας εξ αυτών.

Περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πέρσι σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων συνδικάτων, και οι σχέσεις της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων (NUM) με το σωματείο των Μεταλλωρύχων και Οικοδόμων AMCU παραμένουν τεταμένες.

Η βρετανική μεταλλευτική εταιρεία Lonmin που εκμεταλλεύεται το ορυχείο πλατίνας της Μαρικάνα, στη Νότια Αφρική, εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για το περιστατικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπεν Μαγκάρα δήλωσε, ενώπιον και συναδέλφων των θυμάτων, πως «Βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας» και συμπλήρωσε πως «Δεν θα έπρεπε να έχουν χαθεί τόσες ζωές. Ως έθνος, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε να ξαναγίνει ποτέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα