Για να το λένε …έτσι είναι

07:30 4/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Η έστω και μικρής διάρκειας έξοδος στην επαρχία μπορεί τελικά να αποδειχτεί εξόχως διδακτική: Αρκεί βεβαίως να ακούσεις… Να ακούσεις πως κάποιοι …τοπικοί άρχοντες έχουν βρει τον τρόπο να κλείνουν συμφωνίες για την προμήθεια υπερτιμολογημένου υλικού, ακόμη και τώρα την εποχή του μνημονίου, βάζοντας στην άκρη για τα …γεροντάματα το κατιτίς τους. Ή πως εξοφλούν «γραμμάτια» προς ψηφοφόρους, επαναπροσλαμβάνοντας -με το που μπήκε η δόση «μαμούθ» στα κρατικά ταμεία- συμβασιούχους

που είχαν απομακρύνει.

Και αυτά την ώρα που η Κεντρική εξουσία επιδιώκει να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο προκειμένου ακριβώς να αποφευχθούν τέτοιου τύπου φαινόμενα.

Το ελεγκτικό πλαίσιο θα είναι πλέον ακόμη πιο αυστηρό για τους δήμους, αφού τυχόν απόκλιση άνω του 10% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού τους θα πρέπει να καλύπτεται μέσα σε τρεις μήνες. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί επί δύο τρίμηνα, θα ενεργοποιείται ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», ξεκινώντας από τις λειτουργικές δαπάνες και τις επιχορηγήσεις και φθάνοντας μέχρι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικά για τους δήμους, αν προκύψει «ψαλίδα» μεγαλύτερη από 10% μεταξύ εσόδων και εξόδων, θα πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών μέσα σε 15 ημέρες. Υπέρβαση του προϋπολογισμού τους κατά περισσότερο από 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα έχει ως αποτέλεσμα να υπαχθούν υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Ο δήμος θα χάνει μέρος της διαχειριστικής του αυτονομίας και θα αναγκάζεται να προχωρήσει σε:

(α) Πραγματοποίηση μόνο των δαπανών μισθοδοσίας και των λοιπών απολύτως ανελαστικών δαπανών και «πάγωμα» κάθε άλλης δαπάνης

(β) Υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και αναστολή προσλήψεων

(γ) Αύξηση ιδίων εσόδων, δηλαδή φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών

(δ) Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Παρά το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί φαίνεται πως ορισμένοι τοπικοί άρχοντες δεν βάζουν μυαλό… Και για να το λένε ουκ ολίγοι δημότες τους, ειδικά στην επαρχία… έτσι θα είναι.

Keywords
Τυχαία Θέματα