Για ανεργία και… ταμείο στο Βερολίνο ο Σαμαράς

08:17 3/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ταξίδι αστραπή στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο που διοργανώνει η γερμανική καγκελαρία με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν και οι ηγέτες άλλων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και ο Φρανσουά Ολάντ.

Παραμένει άγνωστο αν ο Πρωθυπουργός θα έχει μία, σύντομη πάντως, κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Άγκελα Μέρκελ, ωστόσο η παρουσία του κ. Σαμαρά

έχει ως μείζον στόχο το… Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και, για την ακρίβεια, τη συμμετοχή των Γερμανών σε αυτό.

Οι εξελίξεις τρέχουν και το πλέον πιθανό είναι ότι η επίσημη πρώτη του Ταμείου, που συγκροτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα ανακοινωθεί στις 18 Ιουλίου όταν και αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγαγκ Σόιμπλε.

Στο Ταμείο πέραν των εθνικών πόρων (300 εκ ευρώ) θα υπάρξει γερμανική συμμετοχή πιθανότατα μέσω της επενδυτικής τράπεζας KfW ενώ η Αθήνα κινείται ενεργά προκειμένου να διασφαλίσει την εμπλοκή άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, Ελλήνων επιχειρηματιών, εφοπλιστών καθώς και ιδρυμάτων. Στόχος είναι η συγκρότηση ενός επενδυτικού κεφαλαίου, στα πρότυπα άλλων χωρών, το οποίο θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις εντός Ελλάδος και ταυτόχρονα θα επιστρέφει μέρισμα από τα κέρδη στους μετόχους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί εμφανίζονταν πλέον εξαιρετικά θερμοί για το εγχείρημα, κάτι που διεφάνη και κατά την παρουσία σημαντικού αριθμού στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης στην Αθήνα, τις προηγούμενες ημέρες. Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει η κυβέρνηση θα έχει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της, προκειμένου να πυροδοτήσει αναπτυξιακές δράσεις, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι ον χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου να φανούν πρακτικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα είναι σημαντικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα