Γενικόλογο σημείωμα αντί προγραμματικής συμφωνίας

Σε ενημερωτικό του σημείωμα, υποστηρίζει ότι «οι δηλώσεις που έκαναν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλος αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, αποτυπώνουν το γενικό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει συμφωνηθεί από τα δύο κόμματα, να κινηθεί η Κυβέρνηση».

Στο πολύ γενικό και αόριστο πάντως σημείωμα, τονίζεται ότι αυτό το πλαίσιο εξειδικεύεται με την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που ήδη επεξεργάζονται

αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων. «Οι προτεραιότητες είναι προφανείς γιατί προκύπτουν μέσα από τις ανάγκες της χώρας ή από τα θέματα που έχουν ήδη ανοίξει», αναφέρεται, ανάγοντας σε πρώτο θέμα τη διασφάλιση της βασικής θέσης πως δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία, καθώς η Ιπποκράτους παγίως υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν το αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.

Ως δεύτερο μεγάλο θέμα αναφέρουν τη δέσμη των φορολογικών ζητημάτων, το εθνικό φορολογικό σύστημα, η φορολογία ακινήτων, η φορολογία εισοδήματος, το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, κοκ.

Τρίτη στη σειρά η διοικητική μεταρρύθμιση, «ώστε η χώρα να φανεί συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και η κοινωνία να λάβει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό μήνυμα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας στο κράτος».

Από το σημείωμα δεν θα μπορούσε να λείπει ακόμα το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εκεί, οι συντάκτες του αναφέρονται στο συμφωνημένο πλαίσιο, ενώ κάνουν λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τόσο στην προσωρινή όσο στην οριστική της μορφή.

Επί τάπητος τίθεται και η εξειδίκευση – οριστικοποίηση των θέσεων των δύο κομμάτων για ορισμένα ανοικτά ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων, η εξειδίκευση των θεσμικών πρωτοβουλιών για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, με αποκορύφωση των Αναθεώρηση του Συντάγματος και το αντιρατσιστικό.

Σημαντικότατο θεωρείται το ζήτημα της υγείας (Δημόσια Νοσοκομεία κ ΕΟΠΠΥ) καθώς και τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, κυρίως τα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει εκπονήσει και παρουσιάσει εδώ και καιρό, και τα οποία μετά την ψήφιση του από τη Βουλή και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αρμόδιων Υπουργών (Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Βρούτσης) θα πρέπει κατά την Ιπποκράτους να υλοποιηθούν άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα