Γαλλική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

«Λόγω του κατεπείγοντος (της κατάστασης), αποφάσισα να ενεργήσουμε άμεσα, δηλαδή από απόψε, σε συνεργασία με τους Αφρικανούς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ισχυριζόμενος ότι «η Γαλλία δεν έχει κανέναν άλλο στόχο, παρά μόνο να σώσει ανθρώπινες ζωές».

Ο Ολάντ διευκρίνισε ότι ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (650 μέχρι σήμερα) θα διπλασιαστεί «εντός των προσεχών ημερών ή και

ωρών».

Δηλώνοντας «πεπεισμένος για την επιτυχία» της επέμβασης, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι «θα ενημερώνει τακτικά τους Γάλλους» για τα τεκταινόμενα και ότι η κυβέρνηση «θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο όλες τις εξηγήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα».

Λίγο νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που πρότεινε η Γαλλία με το οποίο δίνεται η εντολή στις γαλλικές δυνάμεις να επέμβουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να αποκαταστήσουν την τάξη, υποστηριζόμενες και από μια παναφρικανική δύναμη.

Την επέμβαση ζήτησε και ο πρωθυπουργός της χώρας

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Νικολά Τιανγκαγέ ζήτησε την άμεση ανάπτυξη Γάλλων στρατιωτών και μιας αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης (MISCA) στην χώρα του, μετά την έγκριση της σχετικής απόφασης από τον ΟΗΕ.

Ο Τιανγκαγέ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών που σημειώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπαγκουί, οι οποίες προκάλεσαν, όπως είπε, τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ήταν μια οργανωμένη απόπειρα υποστηρικτών του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ η οποία είχε στόχο την ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης.

Εξάλλου σύμφωνα με επίσημη πηγή, μετά τις ανταλλαγές αυτές πυρών που ξέσπασαν πριν από την αυγή στο Μπαγκουί, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποφάσισε να κλείσει «μέχρι νεωτέρας» τα σύνορά της με την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Λόγω της κατάστασης της ασφάλειας μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Μπαγκουί, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας αποφάσισε να κλείσει την μεθόριο μεταξύ της ΛΔ Κονγκό και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μέχρι νεωτέρας», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στηρίζει η ΕΕ

Παράλληλα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν απόψε ότι η ΕΕ εξετάζει την υποστήριξη που θα προσφέρει, η οποία θα είναι κυρίως οικονομική, στην επέμβαση των γαλλικών και αφρικανικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά το πράσινο φως του ΟΗΕ.

Η ΕΕ, η οποία είναι αποφασισμένη να «βοηθήσει την αποστολή αυτή», εξετάζει «πολλές επιλογές», οι οποίες είναι «κυρίως οικονομικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας Μάικλ Μαν.

Η βοήθεια αυτή, η οποία θα δοθεί για την λειτουργία της MISCA, θα πρέπει να είναι «σημαντική», πιθανώς πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ αναμένεται εξάλλου να «χαιρετίσει» σε ανακοίνωση που προβλέπεται να εκδώσει αργότερα σήμερα το πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις γαλλικές δυνάμεις να επέμβουν σε υποστήριξη της MISCA, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Οι συγκρούσεις στο Μπαγκουί

Τουλάχιστον 105 άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους στις ανταλλαγές πυρών που ξέσπασαν πριν από την αυγή στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπαγκουί, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και ένα μέλος σωστικών συνεργείων.

Ο ανταποκριτής του Reuters καταμέτρησε συνολικά 53 πτώματα σε τέμενος στην συνοικία ΠΚ5 του Μπαγκουί.

Την ίδια ώρα ο Σαμιέλ Χανριόν, ο οποίος εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο κοινοτικό νοσοκομείο του Μπαγκουί, δήλωσε ότι άλλα 52 πτώματα βρίσκονται στο νεκροτομείο της πόλης.

Παράλληλα ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσαν ότι σχεδόν 80 πτώματα βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους του Μπαγκουί, πολλά από τα οποία κείτονται τώρα στο τέμενος αυτό της συνοικίας ΠΚ5, ενώ άλλα εξακολουθούν να βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στους δρόμους της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα