ΓΑΛΛΙΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ

Και τώρα λιτότητα. Μετά από μήνες προεκλογικής χαλάρωσης, ήρθε η ώρα και αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών. Θα μπορούσε η είδηση να αφορά στην Ελλάδα, όμως έχουν και οι Γάλλοι τα προβλήματά τους…

Έτσι, μετά από μια μακρά προεκλογική εκστρατεία και μία μίνι περίοδο χάριτος, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας.

Η γαλλική κυβέρνηση παραδέχεται ότι πρέπει να εξοικονομηθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 για να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της

Γαλλίας, δηλαδή η επαναφορά του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012 και 3% το 2013, κάτι που απαιτεί εξοικονόμηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Ιούλιος θα είναι μήνας πληρωμής λογαριασμών για τους Γάλλους», δήλωσε η πρώην υπουργός Προϋπολογισμού και κυβερνητική εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, Βαλερί Πεκρές.

Στο διάστημα ανάμεσα στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα, όπως η επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη για όσους έχουν ξεκινήσει νωρίς τον εργασιακό τους βίο και την αύξηση ορισμένων οικογενειακών επιδομάτων.

Τον Ιούλιο, θα πρέπει να εφαρμόσει μέρος του φορολογικού του προγράμματος, την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, που είναι εξαιρετικά δαπανηρές για τον προϋπολογισμό, την αύξηση του φόρου επί της περιουσίας και την επιβολή φόρου επί των μερισμάτων.

Ωστόσο, η πιο δύσκολη κοινωνικά και πολιτικά παρτίδα για τον Φρασουά Ολάντ, θα παιχτεί στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, στο διάστημα 2013-2015, δύο στους τρεις υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται δεν θα αντικαθίστανται, με την εξαίρεση των υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκπληρώσει την προεκλογική του δέσμευση για την πρόσληψη 60.000 εκπαιδευτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα