ΦΟΡΟ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Έκτακτη εισφορά σε περισσότερα από 2,5 εκατ. φορολογούμενους που θα ξεκινάει από 150 ευρώ, επιβολή ενιαίου φόρου (flat tax) έως  30% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και τους αγρότες  με ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα φορολογικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα είναι επιπλέον των 11,6 δισ. ευρώ με στόχο να περιοριστούν οι αποκλίσεις του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου:

1.     Κεφαλικός φόρος στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα (κατοικίες, επαγγελματική

στέγη, αποθήκες, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α). Θα  ξεκινάει από 150 ευρώ θα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από τα ακίνητα. Επίσης κεφαλικό φόρο θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με γεωργικά εισοδήματα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις.

2.     Οι ελεύθεροι επαγγελματίες  θα φορολογούνται  πλέον ως επιχειρήσεις. Θα επιβάλλεται ενιαίος φόρος έως 30% στο εισόδημα και μάλιστα από το πρώτο ευρώ καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις προκειμένου να μη θιγούν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

3.     Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους Η νέα κλίμακα θα λιγότερα φορολογικά κλιμάκια  από σήμερα που ανέρχονται σε οκτώ.

4.     Μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ) που σήμερα μαζί με τη φορολογία των μερισμάτων φθάνει στο 45%  Ο στόχος είναι η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μην ξεπερνάει το 30% αφού ο στρατηγικός στόχος είναι υπάρχει ενιαία φορολογική μεταχείριση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

5.     Καταργούνται όλα τα καθεστώτα των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών που υπάρχουν σήμερα και πλέον όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους. Θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις οικοδομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και σύμφωνα με το οποίο τα καθαρά τους κέρδη προκύπτουν από την εφαρμογή 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων

Keywords
Τυχαία Θέματα