Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ

21:10 7/7/2012 - Πηγή: Matrix24

«Πρέπει η Ελλάδα να πάρει την σκυτάλη της ανάπτυξης, της το χρωστάμε», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Φώτης Κουβέλης και εξήγησε την επιλογή για την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

«Δεν πρέπει

να συντηρείται η αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς με μετεμφυλιακούς όρους» διευκρίνισε ο κ. Κουβέλης, καθώς πρέπει η Αριστερά να σταματήσει να καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα. Προάσπισε την δημοκρατία, που μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την διαφάνεια, ισονομία, μαζί με το τέλος των πελατειακών σχέσεων. «Διακυβέρνηση θα είναι ακομμάτιστη» τόνισε.

Αναφερόμενος στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου δήλωσε ότι θα είναι μια συνεχής και επίπονη διαδικασία, για να καταλήξει την επιτυχία για την διάσωση της χώρας. «Ωστόσο, αυτή η επιτυχία δεν σημαίνει επιστροφή στην διαφθορά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος  και όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Εξήγησε ότι η κρίση έφερε το Μνημόνιο και συνομολόγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και τόνισε: «Αν είχαν γίνει, ίσως να μην χρειάζονταν τα Μνημόνια». Τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του Μνημονίου για δυο χρόνια, που θα συνοδεύεται από την επανεξέταση της δανειακής σύμβασης, μαζί με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς την μείωση του κατώτατου μισθού.

Χαρακτήρισε δε αναγκαίες τις αποκρατικοποιήσεις με την προϋπόθεση ότι το δίκτυο και οι υποδομές θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, έδωσε στην άντληση εσόδων όχι μόνο από την πώληση της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, αλλά και από τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με αναλογικότητα, πάταξη της φοροδιαφυγής και αργότερα με μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ και σταδιακή διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επαναφορά στο προηγούμενο επίπεδο του αφορολόγητου.

Σχετικά με την άντληση δανείων από τρίτες χώρες εκτός της Ε.Ε., την χαρακτήρισε «σαθρή επιχειρηματολογία», υπονοώντας την περίπτωση της Κύπρο. Διαβεβαίωσε για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε: «Μέσα εκεί θα παλέψουμε και δεν θα επιλέξουμε την απομόνωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα