Εξαιρετικής ποιότητας το 93,2% των ακτών της Ελλάδας

Οι 114, ποσοστό 5,3% χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», οι 26 (1,2%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 6 σημεία, δηλαδή το 0,3%, ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, πραγματοποιήθηκε από την ειδική γραμματεία υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2009- 2012) και αποτυπώνεται σε ειδική έκθεση.

Σε σχέση με την ταυτότητα της έρευνας, συνολικά, τέθηκαν υπό παρακολούθηση 2.155 σημεία, εκ των οποίων τα 2.149 βρίσκονται

σε παράκτια ύδατα και τα υπόλοιπα 6 σε εσωτερικά ύδατα και, συγκεκριμένα σε λίμνες.

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΚΑ, η Ελλάδα, σε συμμόρφωση και με τις απαιτήσεις της κοινοτικής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ για τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

«Οι θάλασσές μας, οι ακτές μας και το κλίμα της χώρας αποτελούν ανταγωνιστικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.bathingwaterprofiles.gr. Στην ιστοσελίδα αυτή περιέχονται ιστορικά στοιχεία για την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης τα τελευταία χρόνια, καθώς και χάρτης με όλες τις παρακολουθούμενες ακτές κολύμβησης και σχετικά αναλυτικά στοιχεία.

Σε συνέχεια της αξιολόγησης των υδάτων κολύμβησης αύριο, Σάββατο 25 Μαΐου, πραγματοποιείται η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων ακτών και μαρίνων από τη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων του Fee- πρόγραμμα «Γαλάζιες σημαίες».

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Fee (Foundation for Environmental Education), που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ και, ειδικότερα, κάνει χρήση των επίσημων δημοσιοποιημένων αποτελεσμάτων του προγράμματος παρακολούθησης της ειδικής γραμματείας υδάτων, για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων διαχείρισης των ακτών στο διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα «Γαλάζιες σημαίες» («Blue flags»).

Keywords
Τυχαία Θέματα