Εξαφανίστηκαν οι Ferrari από την Ελλάδα

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Guardrian έκανε ρεπορτάζ για την αγορά πολυτελών οχημάτων και τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στο καυστικό της ρεπορτάζ η ηλεκτρονική εφημερίδα, τη δεκαετία του 80 ένα ακριβό αυτοκίνητο αποτελούσε το απόλυτο σύμβολο κύρους για τη μεσαία ελληνική τάξη που στερούνταν τη δυνατότητα να τα απολαύσει λόγω υπέρογκων εισφορών. Τα χρόνια

της ακμής, όμως, αναφέρει, όταν η δανειοδότηση ήταν φτηνή και άφθονη η κάθε οικογένεια απέκτησε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα. Παρ όλα αυτά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Δημήτρης Πάτσιος υποστηρίζει πως «οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων στην Ελλάδα ακόμα και στην περίοδο ακμής της ήταν κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης».

Ο Guardiran αναφέρεται στο παράδειγμα της Λάρισας, η οποία λίγο μετά το 2009 αποτελούσε την πόλη με τις περισσότερες Porsche Cayenne κατά κεφαλήν στην Ευρώπη. Ο καθηγητής Ηρακλής Πολυμαρχάκης, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού και οικονομικός λέκτορας στο πανεπιστήμιο Γουόργουικ το πήγε ακόμα πιο μακριά λέγοντας πως υπήρχαν περισσότερα Cayenne στην Ελλάδα παρά άτομα που δηλώνουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ ετησίως. «Η Λάρισα είχε διπλάσια κατά κεφαλήν Cayenne από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ», είπε.

Η υπερφορολόγηση των αυτοκινήτων έχει καταστήσει αδύνατη τη συντήρηση ενός τέτοιου αυτοκινήτου στον καιρό της κρίσης. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως σχεδόν τα μισά από τα 5,5 εκατ. αυτοκίνητα που βρίσκονται σε κυκλοφορία (συμπεριλαμβανομένων των 700.000 κρατικών αυτοκινήτων) παραμένουν ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα τελευταία τρία χρόνια. Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, κάτοχοι πολυτελών οχημάτων προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν πουλώντας τα σε απίστευτα χαμηλές τιμές κυρίως στο εξωτερικό. «Αυτοί που νόμιζαν πως είναι πλούσιοι και αγόραζαν Porsche Cayenne με 60.000 ευρώ, τώρα τις πουλάνε για 16.000 ευρώ σε χώρες όπως η Γεωργία» λέει ο Χρήστος Σαββίδης που όταν έχασε τη δουλειά του ως ηλεκτρονικός έγινε οδηγός ταξί και προσθέτει: «Τώρα ανακάλυψαν πως τέτοια αυτοκίνητα έχουν αρκετά υψηλά έξοδα συντήρησης. Πλέον ούτε οι τράπεζες δεν θέλουν να επανακτήσουν την κυριότητα των αυτοκινήτων, διότι δεν αντέχουν να πληρώνουν χώρους φύλαξης των κατασχεμένων».

Ενδεικτικό στοιχείο της αντιστροφής του κλίματος είναι τα στοιχεία για την πώληση Ferrari και Porsche στην Ελλάδα. Το 2008, στην αρχή της κρίσης, είχαν πωληθεί 12 Ferrari και 300 Porsche. Σήμερα δεν έχει πουληθεί ούτε μία Ferrari και μόλις 12 Porsche, μιας και οι Έλληνες εφοπλιστές ή τα υπόλοιπα μέλη της πλουτοκρατίας είναι διστακτικά με το ενδεχόμενο να τους δουν να επιδεικνύουν τον πλούτο τους.

Η Αγγελική Καρίτσα, που κατείχε το μοναδικό κατάστημα παραγγελιών Ferrari στην Ελλάδα, έκλεισε το μαγαζί της, καθώς όπως υποστηρίζει δεν είχε ούτε μία παραγγελία από τις αρχές του 2012, όταν και πούλησε σε έναν αλλοδαπό πελάτη μια Spider.

Η αγορά αυτοκινήτων γενικότερα δείχνει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες πολίτες, καθώς από το 2008 μέχρι σήμερα τα νέα οχήματα που δηλώνονται στο υπουργείο Μεταφορών έχουν σημειώσει – μέχρι τον Ιούλιο – πτώση της τάξης του 80% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2008. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων από τα 3.035 κομμάτια το 2010, έφτασε τα 22.053 κομμάτια το 2012. Τα περισσότερα από αυτά θεωρείται πως καταλήγουν στην Αλβανία που θεωρείται ο παράδεισος για αγορά μεταχειρισμένων, αλλά και στη Γεωργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα