Eurogroup: Μην πειράξετε τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν κατά την τηλεδιάσκεψή τους να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη Λευκωσία, προκειμένου να φτάσει στο στόχο της είσπραξης 5,8 δισ. ευρώ.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup επαναλαμβάνεται ότι η δήμευση μέρους των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο και δεν θα επαναληφθεί.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών σημειώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν διαφορετικά και υπογραμμίζει τη

σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Αναφέρει ότι οι κυπριακές αρχές θα εισάγουν περισσότερα κλιμάκια, υπό την αίρεση ότι το τελικό ποσό θα είναι ίδιο και δεν θα επηρεάσουν το ύψος των δανείων (10 δισ. ευρώ) που θα δώσει η τρόικα.

Το Eurogroup κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μείνουν κλειστές ως την Πέμπτη και παροτρύνει την κυπριακή Βουλή ν πάρει γρήγορα την απόφαση για την υλοποίηση του μέτρου.

Σημειώνεται, πάντως ότι αν δεν κουρευτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, θα απαιτηθεί κούρεμα άνω του 15% στις μεγάλες καταθέσεις, γεγονός που επιδεινώνει τη θέση της Λευκωσίας απέναντι στους ξένους μεγαλοκαταθέτες. Το Eurogroup φέρεται να ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να παρουσιάσει σχέδιο για τις μικρές καταθέσεις, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κραδασμοί.

Συνομιλία Αναστασιάδη-Μέρκελ

Το βράδυ, ο πρόεδρος της Κύπρου συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ ότι το νομοσχέδιο για το κούρεμα δεν περνά από την κυπριακή Βουλή και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να βρει τους πόρους από εναλλακτική πηγή.

Αύριο ο Νικ. Αναστασιάδης αναμένεται να μιλήσει και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα