Έτοιμη η Ελλάδα για την απόκτηση των Κυπριακών τραπεζών

Το πράσινο φως από την κυπριακή πλευρά περιμένουν οι ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε ελληνική τράπεζα.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα

είναι έτοιμη να εφαρμόσει την απόφαση του Eurogroup αναφορικά με την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν προηγηθεί σχετική κυπριακή απόφαση. Θα πρέπει τα διοικητικά συμβούλια των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δηλαδή, η Τράπεζα Κύπρου, η CPB – Cyprus Popular Bank και η Ελληνική Τράπεζα, να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν την πώληση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη τραπεζών, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αναλάβει δράση πριν λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις οι Κύπριοι. Έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής το απόγευμα της Τρίτης για την έγκριση της νέας απόφασης του Eurogroup που προβλέπει την εξαίρεση από το «κούρεμα» καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις τότε Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εξετάσουν τις προσφορές που έχουν υποβληθεί και θα αποφασίσουν ποια τράπεζα θα αποκτήσει, έναντι του συμβολικού τιμήματος, την απόκτηση των δανείων, των καταθέσεων και των δικτύων καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορά έχουν καταθέσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ δεδομένη είναι η συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην διαδικασία. Κατά πληροφορίες Εθνική και Alpha έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για τα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup το σύνολο των στοιχείων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα πρέπει να περάσουν σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Έτσι Τράπεζα Πειραιώς και ΤΤ παρουσιάζουν τις υψηλότερες πιθανότητες για την απόκτηση των τριών κυπριακών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις κυπριακές τράπεζες διαθέτουν στην Ελλάδα καταθέσεις ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ, δάνεια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ ενώ το συνολικό ενεργητικό τους ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες καταθέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα