«Έσπασε» στα δύο η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η καταψήφιση –και- του προϋπολογισμού από τον βουλευτή Μαγνησίας, Πάρι Μουτσινά και τον βουλευτή Β’ Αθηνών, Οδυσσέα Βουδούρη αποτελεί πλέον καταλύτη εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Συγκεκριμένα, οι δύο «αντάρτες» βουλευτές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, καθώς η ψηφοφορία επί του Μνημονίου 3 και του προϋπολογισμού ήταν

η αρχή μόνο των δυσκολιών για τη ΔΗΜΑΡ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου γνωρίζουν ότι πλέον, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να έχουν μείνει με 151 βουλευτές, οι απαιτήσεις του Μαξίμου και της Ιπποκράτους από το Φώτη Κουβέλη θα είναι αυξημένες, αφ’ ης στιγμής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα κρατά τα «κλειδιά» της κυβερνητικής δεδηλωμένης στις επόμενες «δύσκολες» ψηφοφορίες στη Βουλή.

Τα δύο μπλοκ

Με αφορμή, λοιπόν, το μείζον εσωκομματικό θέμα που ήγειραν οι δύο βουλευτές, αψηφώντας την κομματική «γραμμή» στις δύο ψηφοφορίες, τα στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ οργανώνονται για ένα διαρκές μπρα ντε φερ μεταξύ της πλήρους κυβερνητικής συμμετοχής και της αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Την πρώτη άποψη στηρίζουν οι πρώην «εκσυγχρονιστές» (Μπίστης, Μεϊμάρογλου, Αντωνίου, Σχετάκης, Μανίκας κ.α.), αλλά και πολλοί συνοδοιπόροι του Φώτη Κουβέλη από την «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ (Χατζησωκράτης, Παπαδόπουλος, Σαμπατακάκης, Παπαθανασίου, Τσούκαλης, Ψαριανός κ.α.).
Στον αντίποδα, η μειοψηφία του κόμματος που ευθύς εξαρχής είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση (Βαγγέλης Ζορκάδης, Ανδρέας Νεφελούδης, Χρήστος Σταυρόπουλος κ.α.) στήριξε χθες απολύτως τους δύο «αντάρτες» βουλευτές, οι οποίοι υπέστησαν δημόσια πολιτική αποδοκιμασία και «εισέπραξαν» τελεσίγραφο από τον Φώτη Κουβέλη.

Διαμάχη… διαρκείας

Τούτων δοθέντων, ο τρόπος που συσπειρώθηκαν τα δύο βασικά εσωκομματικά μπλοκ ως προς την αντιμετώπιση των Μουτσινά-Βουδούρη δείχνουν και τη διαρκή εσωκομματική διελκυστίνδα στην οποία εισέρχεται η ΔΗΜΑΡ, με φόντο τις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται για την τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ήδη, η μειοψηφία ζητεί τη διεξαγωγή συνεδρίου «για να εξεταστούν όλα από την αρχή», ενώ «προεδρικοί» και στελέχη υπέρ του «ναι σε όλα» τονίζουν, με σκωπτικό ύφος, στο matrix24.gr, ότι «δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα, το Συνέδριο μας έλειπε». Την ίδια άποψη, εξάλλου, πως το συνέδριο είναι «αχρείαστο», φέρεται να έχει εμπιστευθεί σε συνομιλητές του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «δε θα δεχθεί νέες ανταρσίες». Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Κουβέλης χθες δεν δίστασε να στείλει… τελεσίγραφο στους δύο «αντάρτες», προειδοποιώντας τους πως «αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα