Εσωκομματικός «πόλεμος» σε πλήρη εξέλιξη...

08:34 7/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Στο ΠΑΣΟΚ οι επιθέσεις και οι αντεπιθέσεις, δεν έχουν τέλος. Τα «στρατόπεδα» είναι περισσότερα από δύο και όμως, όσοι δεν είναι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι εναντίον του. Μετά τις παρεμβάσεις ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, από τον Δημήτρη Ρέππα και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ως την Φώφη Γεννηματά και τον Μιχάλη Καρχιμάκη, καθώς και άλλων, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Παύλος

Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κασσής, στην «μάχη» χθες μπήκε και ο Μανώλης Όθωνας, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Με ανάρτησή του στα social media, ο κ.Όθωνας καταφέρθηκε κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ένα θέμα που χρειάζεται ...επίλυση. Ζητώντας μεταξύ άλλων η προοδευτική παράταξη να διατηρήσει διαρκές μέτωπο με κάθε τι συντηρητικό, που κρατά την χώρα καθηλωμένη, αλλά και με δημαγωγικές, παρωχημένες, δήθεν προοδευτικές αντιλήψεις και πρακτικές και όσους συνεχίζουν να τις εκφράζουν, υποστηρίζει πως «το εγχείρημα της Ελιάς πέρασε οριακά τον πήχη των δημοσκοπήσεων», ακριβώς μία μέρα μετά την αναφορά Βενιζέλου ότι κάθε αποτέλεσμα συγκρίνεται με το μηδέν. «Το γεγονός ότι εγχείρημα της «Ελιάς» πέρασε οριακά τον πήχη των δημοσκοπήσεων σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι πολίτες μας είπαν “Καλά το πάτε. Προσδεθείτε στις θέσεις σας”. Το αντίθετο. Όσο μεγάλο και αν είναι το χαλί που επιχειρούν να υφάνουν, “ευφυείς” τακτικισμοί και επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορεί να κρύψει τα μεγάλα προβλήματα του χώρου. Ένα από αυτά είναι το πρόβλημα ηγεσίας. Πρόβλημα που προφανώς δεν είναι το μόνο αλλά η επίλυση του αποτελεί προϋπόθεση για να πάμε παρακάτω», λέει, τασσόμενος υπέρ της ύπαρξης μίας νέας συλλογικότητας που θα εκφράσει τον προοδευτικό δημοκρατικό κόσμο. «Το εγχείρημα αυτό απαιτεί υπερβάσεις που φαίνεται ότι ξεπερνούν τους πρωταγωνιστές της τελευταίας πολιτικής περιόδου. Που δείχνουν να μην κατανοούν ότι η πολιτική ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από αυτούς. Γι' αυτό και θα τους ξεπεράσει», καταλήγει με νόημα.

Την ίδια στιγμή, θέμα ηγεσίας θέτει έμμεσα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. «Το ερώτημα ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν θα το θέσω εγώ. Θα το θέσει η κοινωνική βάση, που θα αντιπροσωπευθεί στο Συνέδριο, όπου θα αξιολογηθούν τα προγράμματα, τα πρόσωπα, ο ηγέτης και η ηγετική ομάδα. Και ο ηγέτης πρέπει να προκύψει από τη βάση με ανοικτή διαδικασία, που αποτελεί κεκτημένο του χώρου μας», λέει, ενώ στο Συνέδριο για συζήτηση επί όλων των θεμάτων χωρίς ταμπού παραπέμπει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αναπάντητα όμως, δεν έμειναν –ως αναμενόταν- ούτε τα περί «πέμπτης φάλαγγας» του Βενιζέλου, μία μέρα νωρίτερα. Για «ατόπημα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Θάνος Μωραΐτης, καλώντας τον να δώσει διευθύνσεις και ονόματα. Τον κατηγόρησε ότι έχασε την ψυχραιμία του και τον κάλεσε «να τελειώσει η πλάκα περί υπονόμευσης»... Αντιστοίχως, για αναζήτηση της «πέμπτης φάλαγγας» στην συμπόρευση με τη Δεξιά, μίλησε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Ψυχραιμία συνέστησε ο Γιώργος Ντόλιος, υποστηρίζοντας ότι «δεν έπρεπε ο πρόεδρος να χρησιμοποιήσει τέτοιες εκφράσεις». Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι δεν γίνεται να τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο αφού το καταστατικό προβλέπει ότι η ηγεσία εκλέγεται από τη βάση και όχι από το συνέδριο. «Θα πρέπει το συνέδριο να αποφασίσει και στη συνέχεια να προσφύγουμε στη βάση», είπε.

Τους τόνους στην ένταση, επιχείρησε να χαμηλώσει ο Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κατηγορία «πεμπτοφαλαγγίτη» για κανέναν προσωπικά και πως η κατηγορία αυτή αφορά πρακτικές, λειτουργίες και συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξουν. Επέμεινε πάντως στα περί υπονόμευσης. «Σε απλή μετάφραση η 5η φάλαγγα είναι η υπονόμευση και η μικροψυχία. Είναι όταν δίνεις μια μάχη για να κρατήσεις μια παράταξη όρθια, μέσα σε πάρα πολλές δυσκολίες και σε ένα τοπίο ιδιαίτερα πολωμένο κι αφού δίνεται αυτή η μάχη, κάποιοι που ήταν απόντες, έρχονται μετά να σου κουνούν το δάκτυλο. Η κοινή αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται, διαλύεται, εξαερώνεται, κάποιοι μάλιστα το ήθελαν αυτό», είπε.

Σαφή θέση στην διαμάχη μεταξύ «πασοκοφρόνων» και «ελαιοφρόνων» πήρε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς και ταυτόχρονα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Πιερρακάκης, με την φράση του «αρκετά με τα σύμβολα», να προκαλεί αίσθηση. Θυμίζοντας ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να κληρονομήσει το κόμμα του πατέρα του, αλλά επέλεξε να ιδρύσει ένα καινούριο, συμβολίζοντας την νέα σύνθεση που κατά τη γνώμη του χρειαζόταν η ελληνική κοινωνία σε εκείνη την ιστορική συνθήκη, πρότεινε περίπου το ίδιο να γίνει και τώρα. «Ο Μιτεράν περιέγραφε την πολιτική ως διαχείριση συμβόλων. Αλλά ξέρετε κάτι; Αρκετά με τα σύμβολα. Όλη η ουσία κρύβεται στο περιεχόμενο. Η Κεντροαριστερά, ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χρειάζεται σαρωτική ανασυγκρότηση», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα