Έρχεται το τέλος του SEO;

Ψάχνεις για μια ιστοσελίδα που ακολουθεί όλες τις τεχνικές του SEO, δηλαδή έχει όλες τις «σωστές» λέξεις-κλειδιά; Ή προτιμάς να βρεις ένα site που έχει αξιόπιστο , αυθεντικό και απολύτως σχετικό περιεχόμενο με αυτό που ψάχνεις;

Το πιο πιθανό είναι να αναζητάς το δεύτερο, κάτι που το θέλει και η Google. Βλέπετε, στην Google δεν ενδιαφέρονται για την ιστοσελίδα που ακολουθεί όλους τους κανόνες του SEO.

Εκείνο που τους ανησυχεί είναι μήπως οι χρήστες απογοητευθούν από το περιεχόμενο των αναζητήσεών τους στην Google, ιδίως όταν τα ευρήματα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά, επειδή θα εμφανίζονται μόνο εκείνες που διαθέτουν τις καλύτερες τεχνικές του SEO.

Το 2013, όταν η Google σταμάτησε να παρέχει πληροφορίες για τις πιο δημοφιλείς λέξεις - κλειδιά, σήμανε, ουσιαστικά, και το τέλος του περίφημου SEO. Η Google επεδίωξε να περιορίσει τις τεχνικές του SEO, επειδή πείστηκε ότι αυτές αλλοιώνουν τα αποτελέσματα που ήταν πραγματικά χρήσιμα για τους χρήστες.

Πιο παλιά, το SEO εστίαζε στο «γέμισμα» των metatags με τις πιο δημοφιλείς λέξεις – κλειδιά. Αργότερα έγινε πιο περίπλοκο καθώς η Google βελτίωσε τον αλγόριθμο αναζήτησης. Η σημερινή φάση του SEO εστιάζει περισσότερο στην ποιότητα του περιεχομένου, στην διαχρονικότητα του domain, στην μείωση των διπλότυπων εγγραφών περιεχομένου, σε ένα καλοσχεδιασμένο site-map κ.α. Πιο πολύ στηρίζεται στον καλό σχεδιασμό της ιστοσελίδας αλλά και στο καλό και εστιασμένο περιεχόμενο. Επίσης , η Google έχει μειώσει τα ανεπιθύμητα links, σε μεγάλο βαθμό.

Το SEO αποτελεί μια μεγάλη κερδοφόρα επιχείρηση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα State of Digital, 863 εκατομμύρια ιστοσελίδες ακολουθούν τις τεχνικές του SEO παγκοσμίως και κάθε δευτερόλεπτο, 105 χρήστες αναζητούν links που σχετίζονται με το SEO στις μηχανές αναζήτησης της Google. Οι περισσότεροι χρήστες αναζητούν σχετικές «υπηρεσίες», πράγμα που εξηγεί γιατί υπάρχουν τόσες πολλές εταιρίες που ασχολούνται με το SEO.

Οι υπηρεσίες SEO παραμένουνμια πολλά υποσχόμενη βιομηχανία καθώς παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο, πολλοί ειδικοί του SEO επιμένουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τον αλγόριθμο της Google. Αυτό είναι πολύ εύκολο να δεις πώς δουλεύει , ψάχνοντας την δική σου επιχείρηση. Είναι όμως δύσκολο να μετρήσεις την επιτυχία του SEO.

Μπορεί κανείς να παρομοιάσει το SEO σαν την φήμη του Megalodon, του καρχαρία μήκους 30 μέτρων που μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχει και άλλοι ότι έχει εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το SEO εάν δεν είναι «τυπικάνεκρό», σίγουρα «αργοπεθαίνει». Η Google σίγουρα δεν θέλει η βιομηχανία του SEO να παίζει «παιχνίδια» με τις μετρήσεις της και όταν θέλει κάτι η Google , το πετυχαίνει (ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή).

Οι πελάτες εξακολουθούν να αναζητούν τις αναφορές για τις κορυφαίες λέξεις - κλειδιά , σαν να μην έχουν μάθει για την έλλειψη διαθεσιμότητάς τους , όπως άλλωστε αναφέρουν τα τελευταία νέα.

Σίγουρα μερικές βασικές αρχές του SEO δεν μπορεί να παραγνωρίζονται, και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στο σχεδιασμό των ιστοσελίδων. Είναι καλό να έχεις μια ιστοσελίδα η οποία είναι σωστά οργανωμένη με πλούσιο υλικό. Για τους κατόχους των sites ακούγεται πολύ καλή πρόταση : δοκίμασε τις τεχνικές του SEO και θα εκτινάξεις το site σου στην κορυφή των μετρήσεων. Επειδή όμως η Google δεν φαίνεται να θέλει κάτι τέτοιο, η πρόταση αυτή δεν λειτουργεί έτσι όπως διαφημίζεται.

Δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος η Google να εξαλείψει ενετλώς το SEO, επειδή το SEO ρυθμίζει ως ένα βαθμό την ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η Google όμως ενδιαφέρεται κυρίως για τον χρήστη, και όπως έχεις ήδη μαντέψει , έχει μειώσει την αξία των πληρωμένων links του AdWork. Επειδή , το AdWork της Google είναι μια μορφή SEO , με άλλα λόγια , βελτιστοποιεί την επίδοση του site σου στο Google (SEM – search engine marketing).

Το SEO θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο , επειδή οι αλγόριθμοι της Google είναι ένα βήμα μπροστά από τους marketers ..

Κανόνας: Εάν το site σου θέλεις να βρίσκεται σε υψηλή κατάταξη στην Google, σχεδίασε ένα πολύ καλό site και χρησιμοποίησε την καλύτερη τεχνογνωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα