Έρχεται μείωση μισθών έως και 20%

11:27 6/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Η εξέλιξη αυτή, γνωστή στα συνδικάτα αλλά και στους εργοδότες εδώ και μήνες, θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών κατά 10% έως 20%.

Περίπου 45 είναι οι κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου και μετά την οριστική λήξη και της μετενέργειας, από τις 15 Μαΐου θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται εξαιτίας της κατάργησης μιας σειράς επιδομάτων, κυρίως δε, του επιδόματος γάμου.

Βάσει του Μνημονίου

αλλά και όσων εκτιμούν έμπειροι εργατολόγοι, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον μέχρι τις 14 Μαΐου δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει κάτι διαφορετικό.

Ο κατώτατος μισθός, όπως έχει καθοριστεί βάσει Μνημονίου, για τους μισθωτούς – ανειδίκευτους εργαζόμενους που αμείβονται βάσει Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι στα 586 ευρώ (συν τις τριετίες) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και από τα 510,9 ευρώ για τους νεότερους. Να σημειωθεί επίσης, ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές τους οργανώσεις, δεν δεσμεύονται από τις κλαδικές συμβάσεις και μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς όπως επιθυμούν, χωρίς βέβαια να πέφτουν κάτω από το κατώφλι της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα