Επιβραδύνθηκε η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη

Ο σύνθετος δείκτης PMI —που αντανακλά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του τομέα της μεταποίησης και του τομέα των υπηρεσιών— αυξήθηκε στις 48,9 μονάδες από 47,7 μονάδες τον Μάιο και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις 50 μονάδες, το όριο πάνω από το οποίο καταδεικνύεται ανάκαμψη της οικονομίας. Η προσωρινή τιμή του δείκτη τον Ιούνιο ήταν η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2012 και υπερέβη τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, αλλά ήταν κάτω από τις 50 μονάδες για τους τελευταίους 22 μήνες με την εξαίρεση ενός (οι τιμές κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον υποστήριξε, με δηλώσεις του, ότι «με τον ρυθμό αυτό, θα έπρεπε να δούμε μία σταθεροποίηση στο τρίτο τρίμηνο και μία ανάκαμψη στο τελευταίο τρίμηνο. Αυτό αντιστοιχεί με την άποψη των πολιτικών ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι πολύ καλύτερο». Ο κ. Ουίλιαμσον πρόσθεσε ότι «η πιο ενθαρρυντική εικόνα είναι εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς οι άλλες χώρες της περιοχής σημείωσαν τον χαμηλότερο ρυθμό μείωσης της δραστηριότητας για μία διετία – και πρόκειται για μία περιορισμένη μείωση».

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών – που αντιπροσωπεύει τον κύριο όγκο της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης – εκτινάχθηκε στις 48,6 από τις 47,2 μονάδες, η υψηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε στις 48,7 από τις 48,3 μονάδες. Ο σύνθετος PMI για τη Γερμανία αυξήθηκε στις 50,9 μονάδες, ενώ για τη Γαλλία αυξήθηκε μεν στις 46,8 από τις 44,6 μονάδες, αλλά έμεινε σε πτωτικό έδαφος για 16ο μήνα.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση για ενάμισι χρόνια, ενώ η Markit είχε δηλώσει με βάση τα στοιχεία PMI του περασμένου μήνα ότι η οικονομία της θα συρρικνωνόταν κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Οι νέες παραγγελίες στις επιχειρήσεις της περιοχής μειώθηκαν για 23ο μήνα —αν και ο σχετικός υποδείκτης αυξήθηκε επίσης στις 47,4 μονάδες από 46,8 μονάδες—, δείχνοντας ότι θα χρειαστεί κάποια αναμονή πριν αρχίσει η ανάκαμψη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να συμβάλει στην ταχύτερη λήξη της ύφεσης στην περιοχή, αλλά οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα δεν προβλέπουν καμία χαλάρωση της πολιτικής της κατά τους επόμενους μήνες. «Οι υπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΚΤ θα ενθαρρυνθούν αναμφίβολα από αυτούς τους βελτιωμένους δείκτες, κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για νέα δράση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Ουίλιαμσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα