Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και Τσίμερ κατά «Έθνους» και «Νέων»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, η Γκάμπι Τσίμερ, στη χθεσινή συνάντηση κυβερνητικών παραγόντων με το προεδρείο της Ευρωβουλής, παρουσιάζεται να επιτίθεται στην Ελλάδα και να δηλώνει ότι «δεν μπορούν πλέον οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν τα χρέη της Ελλάδας». Μάλιστα, κατά το «Έθνος», «η η γερμανίδα ευρωβουλευτής (και συνοδοιπόρος του Αλ. Τσίπρα) Γκάμπι Τσίμερ, έκανε το λάθος να αναφέρει ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν για την Ελλάδα.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος θύμισε ότι η Ελλάδα δεν πήρε βοήθεια από πολίτες, αλλά δάνεια από τις χώρες-μέλη και τον EFSF, τα οποία αποπληρώνονται κανονικά».
Τα «Νέα» έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο για το θέμα («Αριστερή γερμανική παραφωνία», γράφει η εφημερίδα στη πρώτη της σελίδα) και παρουσιάζουν το ίδιο ρεπορτάζ, με το φερόμενο ως «φάλτσο» της Τσίμερ και την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Έκπληκτη και αγανακτισμένη»

Η Γκάμπι Τσίμερ, που σήμερα το πρωί παρέστη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενημερώθηκε από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα σχετικά δημοσιεύματα. Κατόπιν αυτού, εξέδωσε δήλωση διάψευσης, «φωτογραφίζοντας», ουσιαστικά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως εκείνον που άφησε να διαρρεύσουν οι παραπάνω «πληροφορίες» και υπενθυμίζοντας ότι στη συνάντηση δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι.
«Έκπληκτη και αγανακτισμένη είδα σήμερα το πρωί δημοσιεύματα σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, συγκεκριμένα στα «Νέα» και στο «Έθνος» γεμάτα διαστρεβλώσεις σχετικά με όσα είπα σε συνάντηση με μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Γκάμπι Τσίμερ, διευκρινίζοντας ότι η ίδια είπε τα αντίθετα από τα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων: «Στην πραγματικότητα έκανα ειδική αναφορά στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που περιγράφουν οι δύο εφημερίδες. Είπα ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αποσαφηνιστεί το ανήθικο και παράνομο σκέλος του, το οποίο δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Είναι μία από τις οδούς για να προαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ποτέ δεν θα μπορούσα – και δεν το έκανα – να φέρω σε αντιπαράθεση τον Έλληνα με το Γερμανό πολίτη. Είναι προσβολή για μένα ακόμη και να το διανοηθεί κάποιος», τόνισε η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Υπονοούμενα κατά Βενιζέλου

«Επίσης, άσκησα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση διότι εμφανίζει μια ρόδινη και παραπλανητική εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα», συνεχίζει η Γκάμπι Τσίμερ και στη συνέχεια αφήνει σοβαρές αιχμές κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης: «Επειδή, όπως προανέφερα, δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα, και τα δύο δημοσιεύματα τείνουν να παρουσιάζουν την ίδια «ηρωική αντίδραση» του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν θέλω να υποθέσω ότι είναι ο αρχιτέκτονας των δύο διαρροών», κατέληξε η γερμανίδα πολιτικός.

«Υποβρύχιες διαρροές»

Στο θέμα παρενέβη, με άτυπη ενημέρωση και η Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ έκανε σαφές στην τοποθέτηση της ότι πρέπει να γίνει και λογιστικός έλεγχος και κούρεμα του χρέους. Ο κ. Βενιζέλος πήρε το λόγο μετά από αυτήν και της επετέθη αντιστρέφοντας τα λεγόμενά της». Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «ως εκ τούτου. η πρόεδρος ξαναπήρε το λόγο και επανέλαβε την θέση της».
Στη συνέχεια, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει επίθεση στις δύο εφημερίδες, αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μας εκπλήσσει η στάση του κ. Βενιζέλου. Η αθλιότητά του δεν έχει όριο. Η αγωνία του για πολιτική επιβίωση είναι απολύτως εξηγήσιμη αλλά και κακός σύμβουλος. Οι χειρότεροι φόβοι του θα επιβεβαιωθούν», τονίζεται χαρακτηριστικά στην άτυπη ενημέρωση της Κουμουνδούρου, η οποία καταλήγει ως εξής: «Περιμέναμε όμως από δημοσιογράφους να επιβεβαιώνουν τα «αποκλειστικά» που τους διανέμουν κέντρα αναξιόπιστα και βυθιζόμενα. Αυτά τα κέντρα δεν μπορούν και στα media να κινούνται «υποβρυχίως». Ας το καταλάβουν γιατί γελοιοποιούνται».

Keywords
Τυχαία Θέματα