Επίθεση πάπα στη «δικτατορία της απρόσωπης οικονομίας»

Ο πάπας κατήγγειλε το «φετιχισμό του χρήματος» και «τη δικτατορία μιας απρόσωπης οικονομίας χωρίς πραγματικά ανθρωπιστικό σκοπό» εκφράζοντας τη λύπη του που η ηθική και η αλληλεγγύη έχουν καταντήσει «ενοχλητικές» έννοιες.

Μιλώντας στους νέους πρεσβευτές του Κιργιστάν, της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, του Λουξεμβούργου και της Μποτσουάνας, ο πάπας δήλωσε ευτυχής για τις «θετικές κατακτήσεις» της ανθρωπότητας «στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των επικοινωνιών». Ωστόσο, είπε ότι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει καθημερινά σε άθλιες συνθήκες. Τόνισε ότι ο φόβος και η

απελπισία καταλαμβάνουν τις καρδιές πολλών ανθρώπων, ακόμη και στις πλούσιες χώρες και ότι η φτώχεια γιγαντώνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο μία από τις αιτίες της σημερινής κατάστασης είναι «η σχέση μας με το χρήμα» εξηγώντας ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει τις ρίζες της στη «βαθιά ανθρωπολογική κρίση» και τη δημιουργία «νέων ειδώλων», ενός «φετιχισμού του χρήματος και μιας δικτατορίας της απρόσωπης οικονομίας».

Ο άνθρωπος δεν είναι καταναλωτικό αγαθό

«Ο άνθρωπος έχει περιοριστεί μόνο στην κατανάλωση και, ακόμη χειρότερα, θεωρείται ο ίδιος καταναλωτικό αγαθό που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και κατόπιν να το πετάξουμε» είπε και πρόσθεσε: «Η αλληλεγγύη, που είναι ο θησαυρός του φτωχού, θεωρείται αντιπαραγωγική, αντίθετη στην οικονομική λογική”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εντεινόμενες ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Η κατάσταση αυτή προέρχεται από τις ιδεολογίες που προωθούν την απόλυτη αυτονομία των αγορών και την κερδοσκοπία, αρνούμενες τον έλεγχο του κράτους».

Η αλληλεγγύη θεωρείται πλέον απειλή

Συνεχίζοντας την κριτική του στο φιλελεύθερο σύστημα, ο πάπας κατήγγειλε επίσης την «πολυπλόκαμη διαφθορά και την εγωιστική φοροδιαφυγή που έχουν λάβει παγκόσμιες διαστάσεις». «Όπως και η αλληλεγγύη, η ηθική ενοχλεί! Θεωρείται αντιπαραγωγική (…) θεωρείται απειλή, επειδή αρνείται τη χειραγώγηση και την υποδούλωση του ανθρώπου».

Παπικές παροτρύνσεις σε διευθυντές εταιρειών και ηγέτες

Ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι «να ενθαρρύνει τους κυβερνώντες να υπηρετούν το κοινό καλό» και τους διευθυντές των εταιρειών «να λαμβάνουν υπόψη τους την ηθική και την αλληλεγγύη» και ευχήθηκε οι οικονομικοί και πολιτικοί υπεύθυνοι «να αλλάξουν θαρραλέα στάση».

«Το χρήμα πρέπει να υπηρετεί, όχι να κυβερνά», κατέληξε, τονίζοντας ότι μολονότι «ο πάπας αγαπά όλον τον κόσμο, τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς, έχει καθήκον να υπενθυμίζει στον πλούσιο ότι πρέπει να βοηθά τον φτωχό και να τον σέβεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα