Επιστρέφει για έλεγχο η Τρόικα

Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να εγκρίνει την εκταμίευση της συνεισφοράς τού Ταμείου (συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ) στις υπόλοιπες δόσεις. Στη συνέχεια, αναμένεται η έκθεση του Ταμείου για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) και τον προσδιορισμό των μέτρων για τη διετία 2015- 2016 (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έχει ήδη προσδιορίσει σε 4 δισ. ευρώ και πρέπει να διευκρινιστούν έως το τέλος Μαρτίου). Μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ

στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν (μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ουάσινγκτον), και πιθανόν να κληθεί να απαντήσει εάν το Ταμείο θα συνεχίσει να δανειοδοτεί τη χώρα μας από το 2015 και μετά.

Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup, για την έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, μετά και από τη θετική εισήγηση του Euro Working Group, ότι υλοποιούνται τα έως σήμερα προαπαιτούμενα.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα ελέγξουν, επίσης, την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αλλά και τα στελέχη του ESM έχουν προετοιμάσει το έδαφος.

Εάν όλα πάνε καλά, η δόση των 9,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν δύο ισόποσες δόσεις (2,8 δισ. ευρώ η κάθε μια), οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα προβούν σε πλήρη αξιολόγηση του προγράμματος τον Μάρτιο, προκειμένου να εκταμιευθεί και η δόση του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα